Googlu uložili pokutu 220 miliónov eur pre zneužitie trhovej sily v odvetví online reklamy

0
Ilustračná snímka. (Foto: SITA/ AP Photo/Jens Meyer, File)

Francúzsky protimonopolný úrad uložil spoločnosti Google pokutu 220 miliónov eur pre zneužitie trhovej sily v odvetví online reklamy. Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže v pondelok uviedol, že firma Google neférovo posielala obchody svojim vlastným službám a diskriminovala konkurenciu. Google súhlasil so zaplatením pokuty a ukončením praktík uprednostňovania svojich služieb, konštatoval úrad. Informuje o tom portál cnbc.com.

Prešetrovaním sa zistilo, že Google preferoval svoj DFP reklamný server, ktorý umožňuje vydavateľom internetových stránok a aplikácií predávať svoj reklamný priestor. Bolo to na úkor konkurentov Googlu a vydavateľov, uviedol francúzsky regulátor. „Táto sankcia a tieto záväzky umožnia obnoviť rovnoprávne prostredie pre všetkých hráčov a vydavateľom to dovolí čo najviac využiť svoj reklamný priestor,” vyjadrila sa Isabelle de Silva, šéfka francúzskeho protimonopolného úradu.

Vyšetrovanie sa uskutočnilo na základe sťažnosti americkej mediálnej spoločnosti News Corp, francúzskeho denníka Le Figaro a belgickej mediálnej skupiny Rossel.

- Reklama -