Nemecko: Merkelovej CDU vo voľbách v riedko osídlenom Sasku-Anhaltsku odolala tlaku AfD

0
Sasko-anhaltský guvernér Reiner Haseloff z Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie CDU a jeho manželka Gabriele reagujú na volebné víťazstvo CDU (Foto: SITA/ Bernd Von Jutrczenka/dpa via AP)

Stredopravicová Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej výrazným spôsobom triumfovala v nedeľňajších voľbách v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko.

CDU čelila v tejto riedko osídlenej spolkovej krajine s približne 2,2 miliónmi obyvateľov silnej výzve zo strany krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD). Napokon však získala 36,6 % hlasov, čo predstavuje nárast o viac ako 6 percentuálnych bodov v porovnaní s predchádzajúcimi voľbami spred piatich rokov. Očakáva sa, že volebný výsledok AfD bude na úrovni približne 22 %, čo predstavuje mierny pokles v porovnaní s rokom 2016.

Voľby v 16 nemeckých spolkových krajinách sú často ovplyvňované miestnymi problémami a náladami voličov, no sú považované aj za dôležité aspekty pre celkovú atmosféru v rámci Nemecka. Presvedčivé víťazstvo CDU by mohlo vyznieť ako pozitívny signál toho, že nový líder strany Armin Laschet môže v septembrových celonárodných voľbách dúfať v podporu konzervatívcov aj centristov.

- Reklama -