Settele: O miliónových zmenkách nebol v Markíze žiaden záznam

0
generálny riaditeľ TV Markíza Matthias Settele (uprostred) (Foto: SITA/Alexandra Èunderlíková)

O existencii miliónových zmeniek nemali v televízii Markíza v rámci účtovníctva žiaden záznam. Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v rámci procesu so Štefanom Aghom to dnes uviedol generálny riaditeľ televízie Matthias Settele. Podľa jeho slov sa o existencii zmeniek dozvedel v roku 2016, pričom na čele spoločnosti je od roku 2013. Následne dal preveriť celú účtovnú dokumentáciu televízie.

„Neexistujú žiadne doklady, ktoré by potvrdzovali, že zmenky majú čokoľvek spoločné s Markízou,” povedal Settele. Zároveň doplnil, že na túto tému nikdy nerokoval ani s bývalým riaditeľom Pavlom Ruskom, ani s Marianom Kočnerom a ani s obžalovaným Štefanom Aghom.

O zmenkách nemala podľa vlastných slov vedomosť ani bývalá generálna riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková. Ako uviedla, na čele televízie bola v rokoch 2011 až 2013, pričom prichádzala do styku aj s účtovníctvom a finančnými záležitosťami. O celej veci sa však dozvedela až z médií. „Takú sumu, to by som si pamätala,” uviedla.

Podľa obžaloby Štefan Aghom v bližšie neurčenom období od roku 2013 do roku 2016 po dohode s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom vytvoril dve zmenky, ktoré boli datované do júna 2000. Jedna zo zmeniek bola v hodnote osem miliónov eur, druhá 26 miliónov eur. Vyplatenia zmeniek sa na súde následne domáhala spoločnosť Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera, vyplatiť ich mal Rusko ako žalovaný v prvom rade a spoločnosť Markíza Slovakia ako žalovaný v druhom rade. Štefan Agh sa svojím konaním podľa prokuratúry dopustil obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.

Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi uložil ŠTS v roku 2020 v rámci kauzy zmenky tresty zhodne po 19 rokov väzenia. Najvyšší súd SR tresty potvrdil na verejnom zasadnutí 12. januára tohto roku.

- Reklama -