Dánsko: Údajné odpočúvanie nepoškodilo vzťahy so spojencami. Podľa premiérky Frederiksen vzťahy netreba naprávať

0
Mette Frederiksenová, dánska premiérka (Foto: SITA/ Olivier Hoslet, Pool via AP)

Dánsko má pevné vzťahy so svojimi spojencami, ktoré netreba napravovať. Po správach o tom, že Dánsko údajne pred viac ako siedmimi rokmi pomáhalo Spojeným štátom sledovať európskych politikov, sa tak vyjadrila premiérka Mette Frederiksen.

Nemyslím si, že je správne prezentované, že je potrebné obnoviť vzťahy s Francúzskom alebo Nemeckom,“ povedala v stredu predsedníčka dánskej vlády. „Vedieme trvalý dialóg, rovnako ako aj v oblasti spravodajských služieb,“ skonštatovala. Frederiksen tiež uviedla, že medializované správy o činnosti spravodajských služieb nebude komentovať. Podľa jej slov môže len zopakovať, čo povedala vtedajšia premiérka Helle Thorning-Schmidt, a to, že „nesmie existovať systematické sledovanie spojencov“.

Dánsky vysielateľ DR v nedeľu informoval, že Dánska obranná spravodajská služba (FE) v roku vykonala vnútorné vyšetrovanie o tom, či americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) spolupracovala s Dánmi na špionáži Dánska a susedných krajín. Vyšetrovanie dospelo k záveru, že NSA odpočúvala politických lídrov a predstaviteľov Nemecka, Francúzska, Švédska a Nórska. FE údajne pomáhala NSA v rokoch 2012 až 2014, pričom táto spolupráca Američanom umožnila získavať dáta s použitím telefónnych čísel politikov ako parametrov vyhľadávania. Svoju reportáž DR podložila rozhovormi s deviatimi nemenovanými zdrojmi, ktoré údajne mali prístup k utajovaným informáciám FE.

- Reklama -