Bulharsko: Americkí vojaci omylom obsadili závod na výrobu oleja

0
Foto: SITA/ KIM Engineering CCTV via AP

Vlastník malého závodu na výrobu slnečnicového oleja v Bulharsku obvinil amerických vojakov, že mu ju nelegálne obsadili počas vojenských cvičení Severoatlantickej aliancie (NATO). Marin Dimitrov v stredu novinárom povedal, že na osoby zodpovedné za incident z 11. mája podal žalobu.

Počas manévrov Swift Response 2021 vojaci zo 173. výsadkovej brigády, ktorá má základňu v Taliansku, simulovali obsadenie a zabezpečenie nefunkčnej leteckej základne Češnegirovo v južnom Bulharsku, pričom mali vypratať bunkre a ďalšie stavby. Jedenásteho mája americkí vojaci vošli a vyprázdnili budovu vedľa základne, o ktorej si mysleli, že je súčasťou výcvikovej oblasti, vyjadrila sa vo vyhlásení americká armáda s tým, že napokon vyšlo najavo, že tam boli bulharskí civilisti pracujúci v súkromnom podniku. „Počas interakcie sa nestrieľalo zo žiadnej zbrane,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Bulharský prezident Rumen Radev sa vyjadril, že “cvičenia na bulharskom území s účasťou našich spojencov by mali zvýšiť pocit bezpečia a dôvery v kolektívnu obranu, namiesto toho, aby vyvolali napätie medzi Bulharmi”. (Foto: SITA/ Johanna Geron, Pool via AP)

Bulharský prezident Rumen Radev sa vyjadril, že je „absolútne neprijateľné, aby vojenské jednotky, či už sú súčasťou bulharských alebo zahraničných ozbrojených síl, ohrozovali život a pokoj bulharských občanov“. „Cvičenia na bulharskom území s účasťou našich spojencov by mali zvýšiť pocit bezpečia a dôvery v kolektívnu obranu, namiesto toho, aby vyvolali napätie medzi Bulharmi,“ dodal.

Americkí vojaci omylom prepadli malú továreň v bulharskom Cheshnegirove počas vojenského cvičenia NATO v utorok 11. mája 2021. Majiteľ malej továrne na slnečnicový olej v Bulharsku obvinil amerických vojakov nelegálneho útoku. (Foto: SITA/ KIM Engineering CCTV via AP)

Americké veľvyslanectvo v Bulharsku sa za incident ospravedlnilo podniku a jeho zamestnancom. „Z týchto cvičení sa vždy učíme a príčinu tejto chyby podrobne vyšetrujeme. Zavedieme prísne postupy, aby sme jasne definovali oblasti výcviku a zabránili takémuto druhu incidentov v budúcnosti,“ uviedla ambasáda v stanovisku.

Viacnárodné manévre Swift Response 2021 viedla ozbrojená armáda a uskutočnili sa v Estónsku, Bulharsku a Rumunsku za účasti viac ako 7 000 výsadkárov z 10 krajín NATO.

- Reklama -