Pekári varujú: chlieb, pečivo, či cestoviny zrejme zdražejú

0
Ilustračná snímka. (Foto: TASR)

Ceny chleba, pečiva, koláčov, či cestovín podľa slovenských pekárov zrejme onedlho vzrastú. Náklady na ich výrobu totiž výrazne ovplyvňujú svetové ceny pšenice, ktoré sa od začiatku roka držia nad úrovňou 200 eur za tonu, pričom aktuálne to je až nad úrovňou 220 eur. Štát pritom stále so zvýšenými nákladmi na zvládnutie pandémie napriek verejným sľubom pekárom nepomohol.

„Cena pšenice a z nej vyrobenej múky výrazným spôsobom ovplyvňuje produkčné kalkulácie pekárov, cukrárov aj cestovinárov. Náklady na výrobu múky totiž tvoria zo 70 až 80 % práve cena pšenice. Ak sa bude cena pšenice dlhšie držať nad aktuálnou úrovňou, ceny výrobkov z nej budú musieť vzrásť,“ konštatoval to vo štvrtok výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

Aktuálna prognóza Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) predpokladá, že sa na svete tento rok vyprodukuje takmer 780 mil. pšenice, čo je len o 0,5 % viac oproti roku 2020. Pre spracovanie pšenice predikuje nárast dopytu o 0,9 % na 770 mil. ton. „Úroda obilnín z roku 2020 je už prakticky vypredaná. Na trh tak prichádza pšenica za tohtoročné ceny. Slovenskí pekári už viac ako rok vyrábajú bez akejkoľvek pomoci štátu, pretože boli vylúčení z protipandemickej pomoci. Agrorezort stále novú výzvu na covid pomoc nevypísal napriek verejným vyhláseniam zo začiatku roka. Kombinácia nečinnosti štátu a rastúcich cien surovín vytvára extrémny tlak na výrobné náklady,“ dodal Lapšanský.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva i cukrárskych výrobkov Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

- Reklama -