Firmy by mali očkovať už v júni

0
muž počas očkovania (Foto: TASR/AP)

Najväčšie priemyselné podniky vítajú snahu rezortu zdravotníctva posunúť očkovanie bližšie k ich zamestnancom. O tejto možnosti informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v stredu. Veľké fabriky veria, že zapojenie zamestnávateľov prispeje k zvýšeniu celkového počtu zaočkovaných. Ako ďalej uviedla hovorkyňa Asociácie priemyselných zväzov Silvia Šeptáková, po pozitívnej odozve v členskej základni sa teda zapoja do pilotného projektu očkovania zamestnancov vo veľkých spoločnostiach.

„Sme presvedčení, že prostredie firmy môže mnohých, ešte nerozhodnutých ľudí, pozitívne motivovať. Práve očkovanie považujeme za najefektívnejší a kľúčový spôsob boja s pandémiou,” konštatuje asociácia. Podniky by pritom mali byť do procesu zapojené prostredníctvom vyšších územných celkov už v júni.

Podľa doterajších informácií si spoločnosti budú môcť zvoliť jednu z troch možností očkovania. Prvou sú vyhradené časy pre zamestnancov v očkovacích centrách. Druhou je mobilná očkovacia jednotka, pričom zamestnávateľ poskytne len priestory a dezinfekciu pre zamestnancov. Treťou je očkovanie poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti zazmluvnených firmou u tzv. závodných lekárov. V tomto prípade štát poskytne vakcíny, prístupy do Národného centra zdravotníckych informácií a uzavrie zmluvy s týmto poskytovateľom.

Automobilka Volkswagen Slovakia by podľa svojej hovorkyne Lucie Kovarovič Makayovej uvítala, aby jej bolo umožnené očkovať aj vo vlastnom zdravotnom stredisku, respektíve v podniku. Množstvo firiem však už v rámci očkovania dosiahlo dobré výsledky aj bez zapojenia štátu. Hlinikáreň Slovalco už koncom mája informovala, že má proti ochoreniu COVID-19 zaočkovaných 75 % zamestnancov. Závody spoločnosti Tauris Group už ohlásili dosiahnutie kolektívnej imunity.

- Reklama -