Izrael: Opozičné strany sa dohodli na vládnej koalícii

0
Vodca strany Jamina Naftali Bennett (vľavo) počas rozhovoru s vodcom strany Lapidom počas mimoriadneho zasadnutia Knessetu. (Foto: SITA/ Ronen Zvulun/Pool Photo via AP)

 Izraelské opozičné strany sa dohodli na zostavení novej vlády. Tá ukončí dvanásťročné pôsobenie Benjamina Netanjahua na poste izraelského premiéra. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Vznik novej vlády pozostávajúcej z ôsmich frakcií oznámil Jair Lapid, líder centristickej strany Ješ atid. Vo vyhlásení uviedol, že o dohode strán už informoval prezidenta Reuvena Rivlina. „Sľubujem, že táto vláda bude slúžiť všetkým izraelským občanom, ktorím za ňu hlasovali, aj tým, ktorí nie,“ vyjadril sa Lapid s tým, že bude rešpektovať oponentov a urobí všetko pre to, aby „zjednotil a spojil všetky časti izraelskej spoločnosti“.

Na základe dohody o rotácii bude najprv premiérom novej vlády líder pravicovej strany Jamina Naftali Bennett. V auguste 2023 ho na poste potom vystrieda Lapid.

Predtým, ako nová vláda bude môcť zložiť prísahu, ju musí ešte podporiť väčšina v parlamente. Ak sa tak nestane, hrozí, že Izrael bude musieť usporiadať ďalšie voľby – piate za dva roky. Prezident Rivlin vyzval parlament, aby zasadol čo najskôr a hlasoval o dôvere vláde.

Koaličné strany pokrývajú celé spektrum izraelskej politiky a je medzi nimi napríklad aj arabská strana Ra’am (Zjednotená arabská kandidátka). Strany majú podľa BBC z politického hľadiska málo spoločného, spája ich však plán nahradiť Netanjahua. Strany počas rokovaní o vláde riešili mnoho otázok a podľa izraelských médií zrejme nedotiahli všetko do konca. To by mohlo spôsobiť pochybnosti o tom, či koalícia vyjde z hlasovania o dôvere ako víťaz.

Voľby z 23. marca vyhrala Netanjahuova pravicová strana Likud. Netanjahu však nedokázal zostaviť vládnucu koalíciu. Navrhovaná nová vláda je podľa neho „podvod storočia“ a mohla by ohroziť Izrael.

- Reklama -