Mäsospracovateľská spoločnosť JBS sa spamätáva z kyberútoku

0
Ilustračná snímka. (Foto: SITA/ AP Photo/David Zalubowski, File)

Najväčšia mäsospracovateľská spoločnosť na svete JBS sa spamätáva zo sofistikovaného kybernetického útoku. Hackeri cez víkend napadli sieť JBS a spôsobili dočasné zastavenie operácií v Austrálii, Kanade a Spojených štátoch, čo postihlo tisícky pracovníkov. Pri riešení útoku, ktorý by mohol viesť k nedostatku mäsa alebo k zvýšeniu cien pre spotrebiteľov, sa však podľa JBS podarilo značne pokročiť a firma dúfa, že už v stredu bude fungovať väčšina jej závodov. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Spoločnosť predpokladá, že za ransomvérovým útokom je zločinecká skupina, ktorá pravdepodobne sídli v Rusku. Uviedol to v utorok Biely dom s tým, že útok vyšetruje americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierre tiež informovala, že o veci priamo rokujú s ruskou vládou a Biely dom varoval, že „zodpovedné štáty neprechovávajú zločincov s ransomvérom“.

JBS v pondelok uviedla, že po zachytení útoku pozastavila všetky postihnuté IT systémy. Jej záložné servery hackeri nenapadli. IT systémy sú v moderných mäsospracovateľských závodoch nevyhnutné, pričom počítače sa používajú vo viacerých fázach vrátane fakturácie a prepravy.

- Reklama -