Irán: Najväčšiu loď námorníctva v Ománskom zálive zachvátil požiar, potopila sa

0
Na satelitnej snímke je loď iránskeho námorníctva Charg pri pobreží iránskeho Džasku v utorok 1. júna 2021. Charg, najväčšia loď iránskeho námorníctva, sa vznietila a v stredu sa potopila v Ománskom zálive za nejasných okolností. (Foto: SITA/ Planet Labs Inc. via AP)

Najväčšiu loď iránskeho námorníctva postihol požiar a neskôr sa v Ománskom zálive za nejasných okolností potopila. Informovali o tom miestne médiá.

Podľa štátnej televízie oheň vypukol okolo 2:25 a hasiči sa ho snažili dostať pod kontrolu. Tlačové agentúry Fars a Tasnim informovali, že snahy o zachránenie podpornej lode Charg, ktorá nesie meno po rovnomennom ostrove slúžiacom ako hlavný iránsky ropný terminál, však zlyhali. Plavidlo sa potopilo blízko prístavu Džask. Úrady zatiaľ neuviedli, čo je príčinou požiaru.

Charg slúžila ako jedna z mála lodí iránskeho námorníctva schopných zabezpečiť doplňovanie zásob na jeho ďalších plavidlách na mori. Tiež bola schopná zdvíhať ťažký náklad a mohli na nej pristávať aj vrtuľníky. Televízia a agentúry loď britskej výroby, ktorá bola v iránskom námorníctve od roku 1984, označili za výcvikovú.

Potopenie Charg je najnovšie námorné nešťastie v Iráne. Vlani počas vojenských cvičení raketa omylom zasiahla loď námorníctva a vyžiadala si 19 mŕtvych a 15 zranených námorníkov.

Na satelitnej snímke je loď iránskeho námorníctva Charg pri pobreží iránskeho Džasku v utorok 1. júna 2021. Charg, najväčšia loď iránskeho námorníctva, sa vznietila a v stredu 2.6. 2021 sa potopila v Ománskom zálive za nejasných okolností. (Foto: SITA/ Planet Labs Inc. via AP)
- Reklama -