Bielorusko: Aktivista sa na súde bodol do krku

0
Na zábere, ktorý zverejnilo Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda, držia policajti bieloruského aktivistu Latypaua, ktorý sa pokúsil zabiť počas súdneho pojednávania na protest proti politickým represiám. Podľa centra pre ľudské práva Viasna si Latypau počas súdneho pojednávania bodol pero do krku, keď sedel v klietke. Po incidente bol hospitalizovaný a uvedený do umelej kómy. (Foto: SITA/ Radio Free Europe/Radio Liberty via AP)

Bieloruský aktivista sa v utorok počas súdneho pojednávania v Minsku bodol do krku. Urobil tak na protest proti politickej represii a hrozbám úradov, že budú stíhať jeho príbuzných.

Sciapan Latypav si ublížil perom, keď počas pojednávania sedel v priestore pre obžalovaných, uviedla ľudskoprávna organizácia Viasna. Na záberoch publikovaných na internete možno vidieť, ako muža prenášajú z budovy do sanitky. Latypava hospitalizovali a uviedli ho do umelého spánku. Jeho právnička stav zraneného nekomentovala.

Predtým než sa Latypav bodol, povedal svojmu otcovi, že vyšetrovatelia mu hrozili trestným stíhaním jeho príbuzných a spolupracovníkov, ak neprizná vinu. Aktivista čelí viacerým obvineniam, vrátane toho, že zorganizoval činy porušujúce verejný poriadok a vzdoroval polícii, ktoré by mohli vyústiť až do desaťročného väzenia. Latypav je vo väzbe od septembra, keď ho zatkli počas masívnych protestov proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi.

Protesty vyvolalo znovuzvolenie Lukašenka v auguste, čo opozícia odmietla ako zmanipulovaný výsledok. Úrady zareagovali na protesty masívnymi zákrokmi, pričom viac ako 35-tisíc demonštrantov zatkli a mnohých z nich aj zbili.

Laypaua prevážajú do nemocnice. (Foto: SITA/ Radio Free Europe/Radio Liberty via AP)
- Reklama -