Buďte radi, že ste vonku a nič nežiadajte – aj tak vyzerá prepustenie ľudí z vyšetrovacej väzby. Pčolinský súhlasí: Treba to riešiť

0
poslanec NR SR Peter Pčolinský (Smer rodina) Foto: TASR

Eliminácia nepohodlných ľudí vyšetrovacou väzbou je prítomná dlhé roky. V štátnych funkciách sa vždy vyskytovali ľudia, ktorí zneužívali väzbu v majetkovom záujme a zanechávali za sebou ľudí, ktorí prestali veriť v spravodlivosť po vlastnej skúsenosti. ParlamentneListy.sk upozornili na tento problém v rozhovore s ústavným právnikom Jánom Drgoncom v utorok 1. júna. Ešte v ten istý deň sme získali súhlasné stanovisko poslanca koaličnej Sme rodina Petra Pčolinského, že problém by bolo vhodné pri novelizácii Trestného poriadku na jeseň riešiť a jeho strana ho otvorí.

Buďte radi, že sme vás prepustili a nič nežiadajte – asi tak vyzerá v praxi prepustenie niektorých ľudí z vyšetrovacej väzby. “Napríklad je rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva vo veci Davis proti Spojenému kráľovstvu, ktoré hovorí o tom, že škodou je aj samoobmedzenie osobnej slobody, teda danie do väzby. Slovenské ministerstvo vnútra v konaní pred súdmi namieta, že poškodený musí uviesť, aká škoda mu vznikla, nezaujíma ich, že obmedzenie osobnej slobody je škodou. Oni chcú nejakú inú škodu,” vyhlásil pre PL.sk Drgonec.

Pripomeňme, že vládna koalícia bola týždne v kríze, keď riešila novelu Trestného poriadku z dielne ministerky Márie Kolíkovej, ktorá sa nevedela dohodnúť so Sme rodina na kolúznej väzbe. Nakoniec sa dohodli na kompromise s prísľubom ministerky vec doriešiť na jeseň pri ďalšej novele.

A preto sme sa obrátili na predsedu poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského, či okrem kolúznej väzby, ktorá sa týka aj jeho brata a nominanta strany v SIS Vladimíra Pčolinského, neplánujú riešiť aj tento závažný problém, ktorý sa týka ľudí.

Ide o to, aby sa zabránilo policajtom páchať škodu nezákonnými rozhodnutiami a zneužívaním prostriedkov trestného práva. Iste, už dnes máme zákon, ktorý už umožňuje takýchto ľudí postihovať. Ale stojí to na tom, že k nijakému postihu inštitúcie nedôjde a preto nie je dôvod, aby tá svoju zodpovednosť zosobňovala.

“To nie je zlá myšlienka, viem si predstaviť, že by sme toto nejako zapracovali do novely Trestného poriadku, ktorá má byť na jeseň,” uviedol Pčolinský, ktorý si uvedomuje, že vyšetrovacia väzba, nielen kolúzna, ničí meno, kariéru, majetky, vzťahy… “Môžeme to otvoriť pri tej novele Trestného poriadku niekedy na jeseň, ak teda bude ešte vláda fungovať,” vyhlásil Pčolinský.

- Reklama -