Poľsko začne očkovať deti vo veku 12 až 15 rokov na budúci týždeň

0
vakcína proti COVID - 19 od Pfizer a BioNTech (Foto: TASR)

Poľsko začne ponúkať vakcíny proti koronavírusu deťom vo veku 12 až 15 rokov na budúci týždeň. Uviedli to v utorok predstavitelia poľskej vlády. Vyjadrili sa tak po tom, ako Európska lieková agentúra (EMA) v piatok pre túto vekovú skupinu odporučila použitie očkovacej látky farmaceutických firiem Pfizer a BioNTech.

Šéf poľského vládneho vakcinačného programu Michal Dworczyk uviedol, že očkovacie látky pre mladších adolescentov budú v krajine k dispozícii od 7. júna. Poľský minister školstva Przemysław Czarnek povedal, že vláda na jeseň plánuje školské vakcinačné programy, aby povzbudila rodiny k zaočkovaniu starších detí. Dodal však, že vakcinácia detí bude rovnako ako v prípade dospelých dobrovoľná.

Poľská vláda zároveň informovala, že občania krajiny môžu od utorka online žiadať o COVID pasy, na ktorých sa dohodla Európska únia, aby uľahčila cestovanie počas leta. Certifikáty umožňujúce vyhnúť sa karanténe môžu dostať obyvatelia EÚ, ktorí preukážu, že boli zaočkovaní alebo negatívne testovaní na koronavírus alebo prekonali ochorenie COVID-19.

- Reklama -