Nemecko: Úrady vyšetrujú možný podvod s testami na koronavírus

0
Jens Spahn, nemecký minister zdravotníctva (Foto: SITA/Tobias Schwarz/AP via Pool)

V Nemecku je potrebné predložiť negatívny výsledok testu na koronavírus pri vstupe do obchodov, ktoré nepredávajú základný tovar, reštaurácií alebo barov či pri návšteve malých kultúrnych podujatí. Vláda platí za jeden bezplatný test na osobu na týždeň, čo viedlo k rozšíreniu viac ako 15 000 firiem ponúkajúcich antigénové rýchlotesty. Takéto testy možno teraz absolvovať už aj u kozmetičiek, v prerobených obchodoch s mobilnými telefónmi či v galériách.

“Existuje podozrenie, veľmi opodstatnené podozrenie po všetkom, čo som videl, že tu sú aj podvody,” vyjadril sa nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn s tým, že treba vyvodiť trestné následky a obvineniam sa už venujú prokurátori.

Záležitosť opäť vyvolala otázky, kto v nemeckej vláde zodpovedá za márnotratnosť v reakcii na pandémiu. Spahn uviedol, že vláda utratila zhruba 660 miliónov eur na pokrytie nákladov na zabezpečenie až 45 miliónov bezplatných testov mesačne, čo je viac ako v ktorejkoľvek inej krajine v Európe. Nemecké ministerstvo zdravotníctva nebolo schopné uviesť, koľko z týchto testov sa vrátilo pozitívnych.

Vlani vyšlo v Nemecku najavo, že viacero žiadateľov o vládnu podporu pre podniky zasiahnuté lockdownom uviedlo v žiadostiach falošné údaje, čo viedlo k sprísneniu pravidiel a závažným odkladom v platbách, zatiaľ čo úrady vykonávali kontroly.

- Reklama -