Rozkol v Za ľudí: Kolíkovej skupina opustila predsedníctvo

0
ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) Foto: TASR

Predsedníctvo strany Za ľudí v utorok večer diskusiu nezvládlo. Kritici predsedníčky Veroniky Remišovej opustili rokovanie po formálnom odvolaní Romana Krpelana z postu generálneho manažéra strany.

“Dá sa povedať, že to bola posledná kvapka, kedy jej vyjadrujeme nedôveru,” vyhlásila Remišovej hlavná oponentka Mária Kolíková, ktorá o tom chce rokovať aj s koaličnými partnermi vo vláde. Kolíková vraj ako ministerka cíti podporu minimálne siedmich poslancov v poslaneckom klube.

Kolíková hovorí o vytvorení akejsi frakcie v rámci strany. Jej obsahom má byť vyslovenie nedôvery Remišovej. Nechce sa ďalej baviť ako môže, ak bude snem strany Za ľudí dopadnúť.

Z predsedníctva predčasne odišli okrem Kolíkovej aj štátny tajomník rezortu spravodlivosti Michal Luciak, štátny tajomník Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Marek Antal a poslanci parlamentu Vladimír Ledecký, Tomáš Lehotský, Marek Hattas a Vladimíra Marcinková. S dnešným rozhodnutím predsedníčky Za ľudí nesúhlasia ani ďalšia dvaja poslanci Národnej rady SR Juraj Šeliga a Jana Žitňanská. Podľa Šeligu má teraz nasledovať ďalšie Predsedníctvo Za ľudí. „Je nevyhnutné, aby sa ten mimoriadny snem zvolal a myslím si, že si to uvedomujú všetci. Treba sa čo najskôr vrátiť za rokovací stôl a tento spor vyriešiť,” dodala Žitňanská.

Remišová médiám ozrejmila, že na rokovanie dnes prišla s návrhom, aby kandidátom predsedníctva bol jeden člen predsedníctva a takto v jednote išla strana na mimoriadny snem. „Veľmi ma mrzí, že druhá strana si tento návrh ani nevypočula a odišla od rokovacieho stola. Ak chceme diskusiu a jednotu v strane, tak od rokovacieho stola sa neodchádza, ale je našou povinnosťou hľadať zmier a kompromis,” priblížila predsedníčka Za ľudí.

Cestu pre stranu teda vidí v dohode na jednom kandidátovi na funkciu predsedu Za ľudí, aby sa strana ďalej neštiepila a nepolarizovala. Remišová potvrdila, že za kompromisného kandidáta navrhovala Šeligu. „Ja už naozaj neviem, čo som mala pre zmier v strane urobiť iné, ako povedať, že v poriadku, ja nebudem kandidovať, dohodnime sa na nejakom kandidátovi zmieru a vyriešme to civilizovaným spôsobom bez toho, aby sme obťažovali občanov osobnými ambíciami a riešili to cez médiá. Každá strana, ktorá takto začína robiť vojnu, rozhodne skončí, a ja nechcem, aby sa Za ľudí pre vnútorné rozpory rozpadla,” zdôraznila Remišová.

Na otázku, aký bude ďalší postup, Remišová odpovedala, že ak by nespokojná skupina členov predsedníctva neodišla od rokovacieho stola, pravdepodobne by sa dohodli na dátume konania mimoriadneho snemu.

  • red, SITA
- Reklama -