Európska komisia navrhuje aktualizáciu koordinovaných cestovných opatrení

0
predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová (Foto: TASR/AP)

Európska komisia (EK) v pondelok navrhla aktualizáciu odporúčania Rady o koordinácii obmedzení voľného pohybu v EÚ zavedených v reakcii na pandémiu ochorenia COVID-19. V tlačovej správe o tom informovala Ingrid Ludviková zo Zastúpenia EK na Slovensku.

Vzhľadom na zlepšujúcu sa epidemickú situáciu aj na rýchlejšie očkovanie v Európskej únii (EÚ) EK navrhuje postupné zjednodušenie cestovných opatrení členských štátov, najmä pre držiteľov digitálneho COVID certifikátu. Tiež navrhuje aktualizáciu spoločných kritérií pre rizikové oblasti a zavedenie mechanizmu „núdzovej brzdy“. Tá by mala umožniť rýchlu reakciu na potenciálnu obavu z výskytu nových variantov koronavírusu. Vo svojom návrhu EK predstavila aj osobitné ustanovenia o deťoch s cieľom zabezpečiť jednotu cestujúcich rodín, a harmonizovanie doby platnosti antigénových a PCR testov.

Komisia naďalej vyzýva členské štáty EÚ, aby zabezpečili hladké zavedenie COVID certifikátov do platnosti. Členské štáty môžu vydávať a uznávať certifikáty už pred 1. júlom, keď vstúpi do platnosti príslušné nariadenie.

- Reklama -