VIDEO Hyundai i20: Sebavedomé malé auto s výbornou technikou

0
Najnovší model Hyundai i20 s hybridnou 48 voltovou technológiou, ktorej batéria sa dokáže rekuperovať. Foto: netcarshow.com

Veľkostne druhý veľkostný model juhokórejskej automobilky Hyundai prešiel v posledných rokoch viacerými zmenami. Najnovším výsledkom je auto, ktoré je priamym konkurentom Škody Fabia. Priestorom je dokonca lepšie.

Testovali sme model v najvyššej výbave Style s najsilnejším motorom a sedemstupňovým automatom, ktorý však patrí k príplatkovej výbave. Ale tých 1 400 eur navyše stojí za to. Auto vyzerá na prvý pohľad vynikajúco. Čisté línie, full LED svetlá a zaujímavo riešená svetelná lišta vzadu, do ktorej je zboku umne zakomponované veko nádrže. Zmizol však zadný stĺpik v čiernej farbe, ktorý “zdobil” predchádzajúcu verziu tohto modelu. Celkovo pôsobí auto štýlovo, moderne, a nehanbím sa povedať, že vynikajúco. Podľa mňa patrí k najkrajším v tejto triede.

Benzínovoelektrické srdce

Hyundai i20 je vynikajúci spoločník na jazdu v meste i na dlhších cestách. Foto: netcarshow.com

Pod kapotou sme mali litrový benzínový trojvalec so 48 voltovou mild-hybridnou technológiou a výkonom 120 koní. Kapacita batérie je 0,44 kWh a je umiestnená pod vekom batožinového priestoru. Ako to už býva zvykom v takýchto prípadoch, rezervu budete hľadať márne. Batožinový priestor má objem 262 litrov. Nie je to veľa, ale pri preprave väčších nákladov pomôže malý zlepšovák. Zadné plató možno na koľajničkách zasunúť za zadné sedadlá. Elektromotor hybridnej technológie “kŕmený” 48 voltami pomáha pri štartovaní, práci systému štart-stop, ale najmä pri zvýšení razancie počas predbiehania. Funguje to vynikajúco. Veľmi dobre pracuje rekuperácia batérie. Po uvoľnení plynového pedálu sa auto samo rozhoduje, či bude „plachtiť“, alebo rekuperovať. Spolupráca so sedemstupňovým automatom je bezproblémová, nebudete cítiť ani pri rozbiehaní žiadne oneskorené reakcie vyvažované prudkým podradením, čo sa inak pri dvojspojkových automatoch občas stáva.

Priestranný interiér

Pohodlný interiér uľahčujúci množstvom asistenčných systémov jazdu cestujúcim. Foto: netcarshow.com

Veľkou výhodou vozidla je jeho vnútorný priestor. Pohodlné a dobre tvarované sedadlá, vzadu je prekvapivo dostatok miesta aj pre vyšších cestujúcich. Má prakticky všetky bežne používané asistenčné systémy. Už v základe nechýba autonómne núdzové brzdenie s detekciou áut aj chodcov, upozornenie na odjazd vozidla stojaceho pred vami, sledovanie únavy vodiča, upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu, automatické prepínanie diaľkových a stretávacích svetiel alebo stredový airbag. Pochvalu si zaslúži aj digitálny kokpit a infotainmentový displej. Môžu mať uhlopriečku 10,25 palcia, stredový displej však len za príplatok, inak je 8-palcový. Digitálny kokpit mení grafiku podľa zvoleného jazdného programu, pokojne si však môžete aktivovať ako štandard napríklad športový displej, aj keď nepôjdete v športovom režime, obsah medzi „budíkmi“ si možno prispôsobiť. Dobre odhlučnený príjemný interiér umožní naplno si užiť jazdu napríklad aj pri počúvaní audiosystému Bose s ôsmimi reproduktormi a zosilňovačom.

Jazda s príchuťou dokonalosti

Batožinový priestor ukrýva batériu hybridného systému. Foto: netcarshow.com

Výborný je podvozok a pruženie skvelo tlmí aj väčšie nerovnosti na ceste. Celkovo je auto v zákrutách stabilné a správa sa predvídateľne. Množstvo vecí na aute môžete kontrolovať aj pomocou mobilnej aplikácie. Ak zaparkujete napríklad blízko cieľa, vďaka nej vás navigácia na posledných stovkách metrov k nemu smartfónom odnaviguje. Spotreba vozidla je takisto veľmi dobrá. Priemerne sme spotrebovali pri pokojnom a dostatočne dynamickom jazdení 5,5 litra. Na diaľnici to bolo sedem litrov. Veľmi mi pomohol asistenčný systém, ktorý auto okamžite pribrzdil pri mojom nepozornom cúvaní z parkovacieho miesta, keď sa za mnou sa zrazu objavilo auto. Vďaka systému som sa vyhol úplne zbytočnej kolízii. Ďakujem tvorcom tohto systému.

VIDEO

- Reklama -