Na čerpacích staniciach by sa nemala meniť cena pohonných látok, tvrdí analytička

0
Ilustračná snímka (Autor: TASR)

Na slovenských čerpacích staniciach by sa v najbližších dňoch nemala meniť cena pohonných látok. Analytička však upozorňuje, že v budúcnosti by mohli benzíny zdražieť. Dôvodom je blížiaca sa dovolenková sezóna.

„Vzhľadom na aktuálny vývoj na ropnom trhu očakávame, že ceny na pumpách sa v ďalšom týždni výraznejšie meniť nebudú. V dlhodobejšom horizonte ale môžu ceny benzínu ešte rásť. Blížiaca sa letná dovolenková sezóna bude totiž zvyšovať dopyt po pohonných látkach,“ povedala pre agentúru SITA analytička 365.bank Jana Glasová.

Ceny benzínu na našich pumpách už niekoľko týždňov stagnujú a inak tomu nebolo ani minulý týždeň. V dvadsiatom tohtoročnom týždni sa totiž ceny benzínu s oktánovým číslom 95 len nepatrne znížili o 0,1 % na priemernú cenu 1,355 eura za liter. Ceny 98-oktánového benzínu a nafty sa nezmenili ani o desatinu percenta. Zostali teda na úrovni 1,551 eur za liter 98-oktánového benzínu a na úrovni 1,190 eura za liter nafty.

Napriek niekoľkotýždňovej stagnácii cien na našich pumpách je zdražovanie pohonných látok od začiatku tohto roka citeľné. Benzín 95 je drahší ako vlani až o 26 % a benzín 98 o 23 %. Medziročne drahšia je aj nafta, a to približne o 18 %. „Zdražovanie ropy je dané hlavne tým, že investori očakávajú postupný návrat života do normálu, väčšiu mobilitu ľudí a návrat k cestovaniu,“ vysvetlila Glasová.

V minulom týždni ropa oslabovala a v závere podliezla aj úroveň 65 amerických dolárov za barel. Počas tohto týždňa ale ceny na ropnom trhu opäť mierili nahor a v piatok atakovali aj 70-dolárovú hranicu. Ropa je podľa analytičky podporovaná hlavne očakávaným oživovaním dopytu, ktoré by malo súvisieť s otváraním ekonomík, cestovaním a letnou dovolenkovou sezónou.

Brzdiaco ale na ceny ropy podľa Glasovej pôsobia obavy zo slabého dopytu v Indii, ktorá je stále silno zasiahnutá pandémiou, a tiež možné zvýšenie ponuky ropy od Iránu, ak budú zrušené sankcie voči nemu. Nárast exportu iránskej ropy podľa nej ale nebude príliš rýchly, aj keď by boli rokovania o jadrovej dohode s Iránom úspešné. „Preto očakávame, že ceny ropy sa budú aj v nasledujúcich týždňoch držať na pomerne vysokých úrovniach,“ konštatovala Glasová.

- Reklama -