Za prvých päť mesiacov prepravili na letisku v Poprade viac ton materiálu než vlani

0
Letisko Poprad Zdroj: tasr

Prostredníctvom nákladnej leteckej dopravy, s ktorou popradské letisko začalo vlani, sa počas prvých mesiacov tohto roka podarilo prepraviť 170 ton materiálu a tovaru. Je to viac ako za celý minulý rok. Vtedy tam prepravili 140 ton. Informoval o tom riaditeľ letiska Peter Dujava, podľa ktorého ide o značný nárast. Predpokladá, že do konca tohto roka by tento počet mohol narásť až na 500 až 600 ton prepraveného materiálu.

Poskytovanie komplexných služieb pre klientov v oblasti leteckej cargo dopravy popradskému letisku vlani počas krízy spojenej s pandémiou ochorenia COVID-19 podľa jeho riaditeľa pomohlo.

Počet cestujúcich tam totiž v minulom roku klesol oproti predchádzajúcemu o 74 percent. Aj napriek veľkému výpadku cestujúcich a rušeniu civilných letov tam vlani zaznamenali takmer 7-tisíc pohybov lietadiel, čo je 20-percentný nárast oproti roku 2019. Cargo služba predstavuje podľa Dujavu veľký prínos pre región.

„Na Slovensku máme napríklad spoločnosti, ktoré vyrábajú automobilové súčiastky a tie je potrebné v nejakom časovom horizonte dopraviť ďalej vo výrobnom reťazci, aj na to sa využíva letecká doprava,“ priblížil úlohu carga na letisku pod Tatrami Dujava.

Letisko Poprad – Tatry sa nachádza v nadmorskej výške 718 metrov a patrí k najvyššie položeným letiskám pre prepravné lietadlá v strednej Európe. Situované je približne 200 metrov od diaľničného uzla, spájajúceho mesto Poprad s Vysokými a Nízkymi Tatrami.

- Reklama -