Hongkong: Mediálny magnát dostal za protesty ďalšie mesiace väzenia

0
na fotografii z februára 2021 Jimmy Lai (Foto: SITA/AP Photo/Kin Cheung, File)

 Hongkonský mediálny magnát dostal v piatok ďalší trest odňatia slobody za protivládne protesty z roku 2019. Jimmyho Laia a ďalších deväť ľudí obvinili z podnecovania k účasti na nepovolenom zhromaždení, keď 1. októbra 2019 spolu s ďalšími obyvateľmi Hongkongu pochodovali ulicami na protest proti ubúdajúcim politickým slobodám.

Sedemdesiattriročného Laia odsúdili na 14 mesiacov väzenia, pričom v súčasnosti si už odpykáva iný 14-mesačný trest za ďalšie obvinenia súvisiace s nepovolenými protestmi z roku 2019, keď opakovane vychádzali do ulíc desiatky tisíc ľudí. Zakladateľ prodemokratických novín The Apple Daily by si mal podľa agentúry AP po spojení trestov odsedieť 20 mesiacov. Pre spolčovanie sa so zahraničnými silami s cieľom zasahovať do záležitostí Hongkongu ho však vyšetrujú aj na základe nového bezpečnostného zákona.

Peking počas uplynulého roka v reakcii na protesty rázne zakročil proti občianskym slobodám obyvateľov Hongkongu. Tamojšie úrady pozatýkali a obžalovali väčšinu prodemokratických aktivistov, vrátane Joshuu Wonga, lídra študentských protestov z roku 2014, a mnohí ďalší ušli do zahraničia.

Legislatívna rada Hongkongu tiež vo štvrtok prijala návrh upravujúci tamojší volebný systém. Nový zákon dáva právomoc úradu národnej bezpečnosti vykonávať previerky potenciálnych kandidátov pre verejný úrad a zriaďuje nový výbor, ktorý má zabezpečiť, že kandidáti sú „vlastenci“. Tiež rozširuje počet kresiel v legislatívnej rade na 90, pričom 40 z nich bude voliť zväčša propekinská volebná komisia, zatiaľ čo hongkonskí voliči budú priamo voliť už len 20 poslancov.

- Reklama -