Poslanci dnes rozhodnú o 3,5-miliardovej novele zákona o štátnom rozpočte

0
Ilustračná snímka. Parlament, sprava Juraj Gyimesi a Lukáš Kyselica (obaja OĽaNO) Foto: TASR

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) dnes majú definitívne rozhodnúť o novele zákona o štátnom rozpočte na rok 2021. Majú sa ňou navýšiť výdavky štátneho rozpočtu o 3,4 miliardy eur, pričom navýšenie výdavkov v súvislosti s pandémiou je o 2,4 miliardy eur. Nepandemické výdavky by mali stúpnuť o 984,1 milióna eur. Pôvodne rozpočet počítal s pandemickou rezervou 1,04 miliardy eur, tá sa však pre nepriaznivý vývoj epidemickej situácie už minula. Podľa rezortu financií je teda potrebné ju dofinancovať. Po tejto úprave sa tak ráta na tento rok s celkovým deficitom verejnej správy 9,9 percenta HDP, pôvodne schválený deficit pritom počítal s úrovňou 7,4 percenta HDP.

Zákonodarný zbor má ešte na aktuálnej schôdzi rokovať o návrhu skupiny poslancov na prijatie uznesenia NR SR k návrhu správy Európskeho parlamentu (EP) o situácii v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v Európskej únii (EÚ) v rámci zdravia žien. Parlament má prijať uznesenie, na základe ktorého má pripomenúť EP ako aj všetkým členským štátom EÚ, že otázky týkajúce sa zdravotnej politiky a vzdelávania sú v kompetencii národných štátov – členov EÚ. „Preto považuje návrh správy EP o situácii v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v EÚ v rámci zdravia žien za nerešpektujúci princíp subsidiarity a prekračujúci kompetencie EP,” píše sa v predloženom materiáli.

Poslanci ešte majú voliť podpredsedu NR SR a šéfa výboru pre sociálne veci. Strana Za ľudí za podpredsedu parlamentu nominovala Tomáša Lehotského, ktorý má na tomto poste nahradiť Juraja Šeligu (obaja Za ľudí). Namiesto Jany Žitňanskej má výboru predsedať Vladimír Ledecký (obaja Za ľudí).

- Reklama -