USA: Biden žiada americkú spravodajskú komunitu, aby preskúmala pôvod COVID-19

0
Joe Biden, prezident USA (Foto: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Americký prezident Joe Biden v stredu požiadal tamojšiu spravodajskú komunitu, aby „zdvojnásobila“ svoje úsilie pri vyšetrovaní pôvodu pandémie ochorenia COVID-19.

Šéf Bieleho domu uviedol, že nie sú k dispozícii dostatočné dôkazy na to, či koronavírus preskočil na človeka po kontakte s infikovaných zvieraťom alebo má laboratórny pôvod.

Biden vo svojom vyhlásení uviedol, že väčšina spravodajskej komunity neverí, že existuje dostatok informácií na to, aby bolo možné vyhodnotiť, že niektoré z týchto tvrdení je pravdepodobnejšie ako to druhé. Nariadil americkým národným laboratóriám, aby pomohli pri vyšetrovaní, a zároveň vyzval Čínu, aby spolupracovala pri medzinárodných snahách o vyšetrenie pôvodu pandémie.

„Spojené štáty budú aj naďalej spolupracovať s rovnako zmýšľajúcimi partnermi po celom svete a budú vyvíjať tlak na Čínu, aby sa zúčastnila na úplnom a transparentnom medzinárodnom vyšetrovaní založenom na dôkazoch a poskytla prístup ku všetkým relevantným údajom a dôkazom,“ uviedol Biden.

Vzhľadom na odmietavý postoj čínskej vlády plne spolupracovať na medzinárodnom vyšetrovaní však Biden zdôraznil možnosť, že nikdy nebude možné dospieť k pevnému záveru o pôvode pandémie ochorenia COVID-19.

- Reklama -