Taraba: Správa zo stretnutia v SIS vyrazila dych. Takto by si to Jano a Martina nepredstavovali

2
Tomáš Taraba, poslanec NR SR Foto: TASR

“Ten strach zločinnej moci, že by bol Pčolinský predvedený do parlamentu, by sa dal krájať,” hovorí nezaradený poslanec NR SR Tomáš Taraba, ktorý ako prvý predniesol procedurálny návrh priviezť Pčolinského do pléna parlamentu.

Vy ste boli ten, kto v stredu ako prvý prišiel na mimoriadnej schôdzi NR SR s procedurálnym návrhom: treba priviezť z väzby exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Až po vás to navrhol aj Robert Fico(Smer-SD). Absurdistan, cirkus – aj tak to bolo komentované, keď návrh prešiel a čakalo sa, či prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prevoz z Leopoldova povolí. Nakoniec napísal list parlamentu špeciálny prokurátor Lipšic, že nesúhlasia s predvedením Pčolinského. Čo vás vlastne motivovalo k tomuto návrhu?

V Čechách predviedli v minulosti do snemovne v obdobnom prípade človeka a myslím si, že nie sme iný typ zastupiteľskej demokracie. Vzhľadom na povahu dnes prerokovaných informácií samotný parlament hlasovaním uznal, že prítomnosť pána Pčolinského by bola veľkým prínosom. Záver si vie každý urobiť sám.

Skôr som chcela vedieť, čo ste od neho čakali? Príde do parlamentu z vyšetrovacej väzby a čo povie? Ak mal nejaké informácie ako riaditeľ SIS a skutočným dôvodom jeho väzby nie je korupcia, ale tieto informácie ako tvrdí Sme rodina, ktorá ho do funkcie nominovala, mali by byť predsa na záznamoch v tajnej službe a k dispozícii ich má aj súčasný riaditeľ Aláč.

Parlament, čo má ústavnú väčšinu, môže v zastupiteľskej demokracii urobiť všetko, čo chce. Môže pozvať kohokoľvek. Ak je to predstaviteľ verejnej moci, musí prísť, ak nie je, môže, ak s tým súhlasí. Pán Pčolinský dal k tomu cez právnika jasné stanovisko.

Exriaditeľ SIS podľa jeho právneho zástupcu Ondreja Urbana bol ochotný do parlamentu ísť a povedať, prečo podal v pondelok trestné oznámenie a vedel by vraj v obmedzenom režime povedať aj to, čo robil ešte ako riaditeľ SIS, pričom by neuvádzal konkrétne mená a konkrétne skutočnosti. Ako už vieme, toto teda nevyšlo, prokuratúra to neumožnila.

A kým sa prokuratúra vyjadrila, ten strach zločinnej moci, že by bol Pčolinský predvedený do parlamentu, by sa dal krájať.

Napokon predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v pléne informoval poslancov o tom, ako bola schôdzka najvplyvnejších politikov minulý týždeň zvolaná. Plénu predniesol správu, ktorou požiadal SIS, aby bola upravená na úroveň dôverné pre poslancov. Peter Pellegrini (Hlas-SD) potom konštatoval: “tá správa… naozaj potvrdzuje, že na Slovensku existuje nejaká ,pracovná´ skupina, ktorá reálne ovplyvňuje jednotlivé konania v trestných veciach. Má dochádzať ku koordinácii výpovedí jednotlivých univerzálnych svedkov”. Robert Fico hovoril, že Watergate bol ničím v porovnaní so správou. Koaliční poslanci mlčia. Len György Gyimesi (OĽaNO) uviedol, že informácie, ktoré zazneli v pléne, sú závažného charakteru. „môžeme povedať to, že nie všetky informácie sa týkajú výlučne vlády Igora Matoviča (OĽaNO) alebo Eduarda Hegera,” povedal. Váš názor?

To, čo zaznelo v tej správe, zrejme každému normálnemu človeku vyrazilo dych. Bez ohľadu na politickú príslušnosť. Takto by si to teda Jano a Martina určite nepredstavovali.

- Reklama -

2 KOMENTÁRE

  1. Pána Pčolinského , HLAVNE , nepustili do NRSR , lebo mal niekto STRACH , že povie niečo
    NEPRÍJEMNÉ pre terajšiu JUNTU , ktorá teraz na Slovensku je pri moci !!!

  2. NR nerešpektoval jeden prokurátor a nedovolil predviesť Pčolinského aby vypovedal čo sa vo vyšetrovačke deje.

Comments are closed.