Premiér: Nepodľahneme snahám opozície o rozklad právneho štátu Pellegrini: Tak mu tečie do topánok, že o chvíľu bude mať mokré ponožky

0
Eduard Heger, premiér (OĽaNO) a Peter Pellegrini (Hlas-SD) (koláž: PL.sk)

Minulotýždňové stretnutie v SIS zvolal premiér Heger. Predseda vlády to zopakoval aj pred poslancami NR SR na dnešnej mimoriadnej schôdzi. Tú vyvolal podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) strach predsedu Smeru – sociálnej demokracie (Smer-SD) Roberta Fica a lídra strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Petra Pellegriniho.

„Aj napriek tomu som prišiel na rokovanie NR SR, pretože si ctím parlament a vôľu ľudí, ktorí o zložení pléna rozhodli. To je dôvod, prečo som dnes prišiel do parlamentu, lebo chcem, aby sme nastavili novú politickú kultúru. Môžem všetkých ubezpečiť, že vo vláde budeme chrániť orgány činné v trestnom konaní, aby nemali strach vyšetrovať a mali rozviazané ruky,” uviedol Heger.

Potvrdil, že zo zákona nemôže a ani nebude informovať o minulotýždňovom stretnutí v budove SIS. Obdobné stretnutia sa podľa neho v iných formátoch uskutočnia aj v budúcnosti, lebo „my problémy riešime a robíme to v záujme obnovenia dôvery v právny štát”. „Stojí pred nami ťažká úloha, ale my sa jej nebojíme. Nebudeme sa báť ani zastrašovania opozície, ktorá hrubo zneužíva svoje kompetencie. Nepodľahneme ich snahám o rozklad právneho štátu, ale naopak, budeme právny štát budovať,” konštatoval predseda vlády.

Pellegrini na tlačovej konferencii prirovnal vystúpenie Hegera k vystúpeniu „zlomeného premiéra, ktorý vie, že mu tak tečie do topánok, že o chvíľu bude mať mokré celé ponožky”. Doplnil, že predseda vlády médiám od slova doslova zopakoval to, čo povedal počas mimoriadnej schôdze aj poslancom parlamentu.

„Pán premiér sa v priamom prenose priznal, že sa bojí odpovedať na tieto závažné otázky. Ako predseda vlády neuistil občanov, že sa na Slovensku nič závažné nedeje a vysmial sa do očí aj poslancom Národnej rady SR,” konštatoval predseda Hlasu-SD. Mimoriadna 30. schôdza je podľa jeho slov momentálne prerušená a bude pokračovať až vtedy, keď sa vyjasní situácia, či je možné do pléna priviezť z väzby Vladimíra Pčolinského.

V pondelok 17. mája sa v budove SIS uskutočnilo stretnutie najvyšších ústavných činiteľov a vysokých predstaviteľov štátu. Svoju účasť na stretnutí agentúre SITA potvrdili prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Heger, predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina), minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), generálny prokurátor Maroš Žilinka a šéf policajného zboru Peter Kovařík. Podľa medializovaných informácií boli v sídle SIS aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, šéf SIS Michal Aláč a šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó.

- Reklama -