V. Británia: Čína predbehla Nemecko a stala sa najväčším exportérom na britský trh

0
Ilustračná fotografia. (Foto: 46173, Pixabay)

Čína v prvom kvartáli tohto roka predbehla Nemecko a stala sa najväčším exportérom na trh Veľkej Británie. Import čínskych tovarov na britský trh v prvom štvrťroku 2021 oproti začiatku roku 2018 podľa údajov britského štatistického úradu (ONS) stúpol o 66 percent na 16,9 miliardy libier. Dovoz z Nemecka v rovnakom období klesol o štvrtinu na 12,5 miliardy libier. Informuje o tom portál bbc.com.

Zmena na pozícii najväčšieho exportéra do Veľkej Británie nastala v čase, keď britský obchod s Európskou úniou narušil brexit a pandémia zvýšila dopyt po čínskych tovaroch. ONS uviedol, že dovoz z Nemecka na britský trh klesal od apríla 2019 v rámci neistoty v súvislosti s odchodom Británie z EÚ. Nemecký automobilový priemysel potom pocítil aj vplyv pandémie, keďže britský dopyt po nových autách klesol pre zatvorenie predajní áut počas lockdownu. Zároveň stúpol britský dovoz čínskeho textilu používaného na výrobu rúšok a ostatných osobných ochranných prostriedkov.

Od roku 1997, čiže od začiatku moderných záznamov, bolo Nemecko najväčším exportérom na britský trh okrem šesťmesačného obdobia na prelome rokov 2000 a 2001, keď boli najväčším vývozcom do Británie Spojené štáty americké.

(1 EUR = 0,86573 GBP)

- Reklama -