Mlynári avizujú zdraženie múky, chcú rokovať s obchodnými partnermi

0
bake, butter, flour
Ilustračná snímka. (Foto: markusspiske, Piixabay)

Rast cien obilia a následky pandémie koronavírusu nútia slovenských mlynárov rokovať s ich obchodnými partnermi o zdražovaní cien múky a mlynských výrobkov. Informovala o tom v stredu hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová. Zároveň dodala, že pokiaľ má mlynský priemysel na Slovensku naďalej fungovať, vyrábať múky a neprepadávať sa do červených čísel, potrebuje finančnú injekciu od štátu. Mlynská výroba je totiž dlhodobo stratová hlavne preto, lebo sa podnikateľom nedarí premietnuť rast cien vstupov do odbytových cien.

„Zabezpečenie trhu s mlynskými výrobkami v zložitých epidemiologických podmienkach zvyšovalo výrobné náklady, ktoré sa nedarilo premietnuť do odbytových cien, čo išlo popri minimálnej, resp. u väčšiny podnikov žiadnej podpore štátu, na úkor ekonomiky týchto firiem. Tie pritom nemajú vnútorné rezervy na vykrývanie rastu cien obilia,” vysvetlil tajomník Slovenskej spoločnosti mlynárov Ondrej Šaling.

Navyše, ceny obilnín výrazne rastú. Začiatkom mája cena potravinárskej pšenice na burze MATIF Paríž dosahovala hodnotu 250 eur za tonu (eur/t) a na burze CBoT Chicago 235 eur/t. Trhové ceny obilnín v EÚ sa pohybujú nad 200 eur/t. Takýto pohyb cien obilia vplýva aj odbytové ceny obilia v SR. Podľa Správy o trhu s obilninami a zemiakmi za marec 2021 bola v marci priemerná nákupná cena potravinárskej pšenice od producentov v SR 196,42 eur/t, čo bol nárast oproti marcu 2020 o 23,7 %.

Samotné ceny múky však takéto zdraženie obilnín podľa SPPK nekopírujú. Priemerné odbytové ceny pšeničných múk na výrobnú spotrebu sa v marci 2021 oproti marcu 2020 nielenže adekvátne nezvýšili, ale dokonca poklesli. Napríklad odbytová cena pšeničnej múky hladkej špeciál pekárskej (T-512) voľne loženej poklesla v marci 2021 oproti marcu 2020 o 0,9 %. Zdražovanie obilnín spotrebitelia takmer podľa SPPK ani nepocítili. Napríklad cena jednej z najpredávanejších múk pšeničnej múky polohrubej výberovej (1 kilogram) sa v marci 2021 oproti marcu 2020 zvýšila len o 0,2 %.

Obilniny z úrody roku 2020 sú už podľa SPPK v podstate vypredané. Podľa mlynárov sa zmluvy na novú úrodu podpisujú s cenami vyššími ako vlani. Vyššie ceny potravinárskeho obilia teda nie sú prechodné a ovplyvňovať ich budú globálne tendencie. Tieto vážne dôvody preto nútia slovenských mlynárov, aby začali rokovať so svojimi obchodnými partnermi o zvyšovaní odbytových cien múky. Úpravu cien podporilo aj Valné zhromaždenie Slovenskej spoločnosti mlynárov.

- Reklama -