Zábojník: Čo sa deje? Jedna Sodoma Gomora

0
Juraj Zábojník, bezpečnostný analytik Autor: PL.sk

“Mafii sa vždy darilo tam, kde bola bieda, príživníctvo a protekcionárstvo a túto loď treba otočiť veľmi rýchlo, lebo tam smerujeme,” hodnotí dianie na Slovensku bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. Slovensko mu pripomína Sodomu Gomoru.

Ako hodnotíte aktuálne dianie? Začalo to, keď sa v SIS stretla “desiatka” najvplyvnejších politikov. Veríte premiérovi Hegerovi, že išlo o informatívne stretnutie, aké sa – nevylúčil – možno bude aj opakovať? Veríte tomu?

Veľmi rozpačito. Slová sú nová zbraň v spoločnosti, činy končia. Hodnotím toto celé ako akýsi Morandiho most v Janove, ktorý padol v roku 2018 kvôli hrdzavým závesom, a preto pre niektorých ľudí bude ten pád tvrdý, pretože svojou chladnosťou k objektívnej pravde spôsobili toľko hrdze, že to proste musí padnúť.

O kom hovoríte? Koho sa to týka?

No keď sme už pri tom Janove a je to v štáte Taliansko, spomínam si na slová niekoľkonásobného premiéra Giulia Andreottiho, ktorý raz povedal: „Nemám veľkú fantáziu, ale zato veľký archív a ten, kto má mlčať, zmĺkne.  Vždy som sa držal zásady a to pozerať na veci z viacerých uhlov pohľadu. Čo sa týka stretnutia najvyšších predstaviteľov státu, ktoré zvolal premiér Heger nevidím v tom problém, pretože kto iný by už mal byť kompetentnejší riešiť problémy v štáte, ako predseda vlády. No spôsob stretnutia, jeho prevedenie, odôvodnenie a komunikácia navonok smerom k médiám a k verejnosti opäť potvrdzuje amaterizmus a neskúsenosť niektorých, ktorí to obhajovali a to takým spôsobom, že by to nestačilo ani škôlkárom. Uráža to inteligenciu mnohých občanov.

Neuveriteľné, koho občania našej krajiny svojim neuváženým rozhodnutím dostali do vysokých ústavných funkcií?! Ale ok, nech si myslia, že tak je to tak správne. Oni sú tí šerpovia, ktorí si upevňujú laná v politike a myslím, že mnohí už padajú, takže nech si užívajú let. Podľa mňa to nebude trvať dlho a verejnosť sa dozvie, aký bol dôvod stretnutia. Nemyslím si, že by bol bývalý šéf NAKA Zurian ako osoba tak dôležitý. Skôr si myslím, že dôležitejšie sú jeho poznatky a informácie, ktorými disponuje nielen on, ale viacerí ľudia v jeho okolí.

Branislav Zurian (Foto: SITA/Polícia SR)

Je možné, že dôjde k nejakej vážnej, prevratnej udalosti?

Tých vážnych operatívnych poznatkov je pravdepodobne toľko, že budú onedlho prežívať ťažké obdobie možno aj niektorí politici, ktorí nie sú ani v opozícii. Tá mozaika, že kto sa s kým stretával, kto mal koho zobrať z Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS) do SIS a za akých podmienok sa postupne dopĺňa. Informácie, že o koľko sa vylepšil rozpočet štátnej inštitúcie, to len potvrdzujú. Poviem to úprimne, sú to veľké chyby, ktoré sa ťažko vysvetľujú a hlavne po ďalších parlamentných voľbách. Nechcel by som hrať hlavnú úlohu v takomto nepodarenom filme.

Premiér Heger je v neľahkej pozícii, nemá mu kto poradiť, aby sa zorientoval v tom zložitom a aktuálne rozbitom bezpečnostnom prostredí a preto je možné, že na niektoré chyby príde neskôr, no to už bude bezpredmetné.  Mafii sa vždy darilo tam, kde bola bieda, príživníctvo a protekcionárstvo a túto loď treba otočiť veľmi rýchlo, lebo tam smerujeme.    

Čo si myslíte o informácii exšéfa NAKA Zuriana, že podľa exnámestníka SIS Beňu expremiér Matovič mal ponúkať 20 miliónov eur do rozpočtu SIS,  ak príjmu exriaditeľa KÚFS Makóa? 

Vždy je potrebné držať sa zásady, že ak je niekto presvedčivý, nemusí byť pravdivý. Každá krajina má svojho princa, len ten nedáva facky vlastnej diplomacii. Neviem či sa správal v tomto prípade ako štedrý princ, ale ak áno, skôr či neskôr to bude musieť vysvetliť. Síce Matovič nedávno zverejnil na sociálnych sieťach svoje vyzuté topánky pod stolom, že ako v nich prežil rok. No kdesi som čítal, že princ Philip sprevádzal kráľovnú Alžbetu 74 rokov v tých istých topánkach, no myslím si však, že medzi nimi je podstatný rozdiel. Viete, vo svete módy vraj elegancia neznamená, že si vás všimnú, ale že si vás zapamätajú. A je taktiež dôležité, ako si vás zapamätajú. Pána Matoviča si však zapamätajú všetci veľmi dobre, pretože jemu je tá potrebná politická elegancia veľmi vzdialená. Jednoducho, to musíte mať vo výbave, inak ďaleko neprídete. On, na počudovanie, sa dostal až veľmi ďaleko.

Už naši starí rodičia zvykli rozprávať, že keď Pán Boh vytváral svet, bol k našej krajine mimoriadne štedrý a urobil ju krásnou, no potom to musel nejako vyrovnať a nebol tak veľkorysý k ľuďom, preto akoby sme boli potrestaní vždy za to, koho ľudia navolia riadiť ich  krajinu za obrovské platy, hoci oni sami hladujú.

expremiér, minister financií Igor Matovič (Foto: TASR)

Expremiér Matovič sa mal stretávať aj s ďalším kajúcnikom Bernardom Slobodníkom, čo je tiež pozoruhodné.

To stretávanie sa Matoviča s kajúcnikmi s vtedajším riaditeľom Kriminálneho úradu FS a šéfom jednotky Finančnej polície s pánom Slobodníkom nebolo len tak a budeme možno ešte prekvapení. To, čo človek chce nevie nikto, ale to čo človek potrebuje, ho skôr či neskôr prezradí. Je až neuveriteľné, akých ľudí dali vtedajšie vládne strany do vysokých pozícií v bezpečnostných zložkách a čo všetko dnes niektorí politici kvôli nim prežívajú, aby si zachránili kožu. No ale to, že to podceňovali dlhé roky, je v mojich upozorneniach a desiatkach rozhovorov pre mnohé médiá. Takže nech premýšľajú. 

Bývalý riaditeľ finančnej jednotky NAKA, dnes kajúcnik Bernard Slobodník po prepustení. (Foto: TASR)

Čo hovoríte na výpoveď zadržaného šéfa operatívy a jeho slová o tom, že vyšetrovatelia inštruujú svedkov, na kolujúcu sms, ktorá je o tom istom a údajný prepis z vyšetrovania – opäť o výpovedi nie podľa skutočnosti, ale na želanie…  Ak by to bola pravda, otrasie sa v základoch celá krajina… Viete si toto vôbec predstaviť? 

V základoch sa otriasa celá krajina už dávno. Tie prepisy, ak skutočne existujú, bude potrebné dôkladne vyšetriť a vyvodiť dôsledky. Vyšetrovatelia pracujú pod obrovským tlakom a to isté ako dozoroví prokurátori, tak i sudcovia. Nie je to jednoduché rozpliesť toto klbko zločinnosti a priniesť spravodlivosť do tohto pokriveného prostredia. Aj tí policajti si musia v živote vybrať, keď zoberú vysoké funkcie a rozhodnúť sa, že buď budú požierači hriechov a špiny niektorých politikov, ktorým slúžia alebo budú mať charakter a česť. Ale o akej cti tu môžeme hovoriť, keď utekajú od jedných politikov k druhým, od koaličných k opozičným a potom naopak? To nie sú schopní ľudia do zodpovedných pozícii, ale to sú ľudia schopní všetkého a to je niečo v normálnom fungujúcom štáte neprijateľné. Vtedy zlyhávajú základné funkcie a nástroje štátu a nastáva právny kolaps.

Odborná verejnosť si už nekladie otázku, či sme svedkom rozkladu demokratického štátu a ovplyvňovania viacerých káuz alebo boja s organizovaným zločinom, ale kam to až došlo a ako sa to mohlo stať? 

Po 18 mesiacoch prepustili z väzby na základe rozhodnutia US SR advokáta Ribára. Súdy už budú musieť  podľa US SR žiadať pri väzbách aj mená ľudí, ktorých má dotyčný väznený ovplyvňovať… To kam sme sa dostali, že 18 mesiacov držali vo väzbe človeka a nič sa pritom nedialo… a on tam proste bol….? 

Tak to je veľmi vážna vec a v súvislosti s touto skutočnosťou sa ešte bude meniť mnoho vecí. Kto nezažil kolúznu väzbu, ten nemá predstavu, čo ten človek v tom stiesnenom prostredí prežíva. Preto by mal každý uvažovať predtým, aby sa tam nedostal, ale aj ten, kto o tom rozhoduje, aby sa vo veci dokazovania odborne konalo a zadovažovali sa potrebné dôkazy zodpovedajúce obvineniu osoby z jednotlivých skutkov. Väzba a jej dĺžka je inštitút, ktorý sa využíva v našom právnom systéme, no treba to riešiť čím skôr, pretože sme v porovnaní s inými krajinami čo sa týka jej dĺžky, ako vždy, výnimkou. Zmenu navrhovateľov podporujem.

Táto  téma je asi ošemetná, lebo ľudia si ťažko predstavia, že vo  väzbe skončí skutočne možno aj nevinný človek… či sa mýlim?

Hovorím, že otázka dokazovania, dokumentovania trestnej činnosti u obvinenej osoby, zadovažovania listinných dôkazov k trestnej činnosti nie je jednoduché a pri obzvlášť sofistikovanej trestnej činnosti je neskutočne náročné, ale aj tu platí, buď tie dôkazy existujú a sú dostatočné, alebo nie. Existujú  len dve skutočnosti, ktorých sa treba držať a tie sú v procese trestného konania záväzné. Buď je osoba vinná, alebo nie a konečnú bodku dáva súd. Vlády zanedbali za tie roky odbornú pripravenosť vyšetrovateľov, jednotliví ministri vnútra to podcenili a dnes sa im to všetkým vracia. Nehovoriac o tom, aká je absencia schopných vyšetrovateľov čo do počtu v celom Policajnom zbore SR na rôznych úrovniach celej organizačnej štruktúry.

Čo sa na Slovensku podľa vás deje?  

Čo sa deje? Jedna Sodoma Gomora. Je mimoriadne znepokojivé  pomyslieť si, k akým informáciám sa niektorí  ľudia v pozícii ústavného činiteľa dostávajú a kto medzi nimi vzhľadom k svojej pochybnej minulosti je. Niekto píše scenár ďalšieho vývoja tohto štátu. Určite to nie je ministerka spravodlivosti, ktorá vraj hovorí len Bla, bla, bla… Už si to aj média všimajú, že je tu podozrenie z ovplyvňovania vyšetrovania a tlaku na orgány činné v trestnom konaní.  Pýtam sa, Bezpečnostná rada štátu im nič nehovorí? Mne to pripadá, akoby si niektorí ani neuvedomovali čo robia.  Myslím si, že také vážne to na Slovensku ešte nebolo. Vôbec ma neprekvapilo, že sa prezidentka Čaputová toho zúčastnila. Ona je však hlavou štátu  a podľa toho by mala správne vyhodnocovať každú situáciu a zaujímať postoje. Je prezidentkou všetkých občanov.

Kto chce viesť štát, musí mať inštinktívny zmysel pre spoločnú zodpovednosť a to sa teraz netýka len prezidentky, ale ústavných činiteľov ako takých. Aj včely to vedia a pritom nemajú žiadnu ústavu alebo školenia z morálky. Môžeme rovno konštatovať, že sme väčší úbožiaci než tie včely. Veď si len zoberte také vyjadrenia predsedu parlamentu, že priestory SIS museli použiť pre miestnosť, aby sa dokázali v takom veľkom formáte rozprávať. To sa nedá ani komentovať. Fico spomína iniciovanie poslanca Saloňa, predsedu výboru pre kontrolu SIS. Áno, súhlasím…  No on nemá na to, aby riadil tento výbor. Počúval som ho dvakrát k tejto téme v televízii TA3 a stačilo mi. On sa trápi v tej pozícii a myslím, čím skôr tú zmenu vykonajú, tým to bude pre nich lepšie. Bezpečnostná politika je Everest, no a on je niekde v základnom tábore a nepohol sa. 

Záverom, smeje sa z nás celý svet. Poviem to obrazne. Včera sme sa chválili, ako chytáme zločincov a aký dobrý manažment riadi políciu (NAKU) a na druhý deň ich najvyššiemu predstaviteľovi vyrážame dvere, akoby to bol zločinec, ktorý operoval s mafiánmi po celom Slovensku v búrlivých rokoch po revolúcii. To isté sa týka u riaditeľa SIS. Čo keby tam bolo došlo k prestrelke? Má ochranu. Nuž ale teraz si pravdepodobne uvedomia mnohí, že aké husle, taký tón a ako sa hovorí, čo dávaš, to aj dostávaš a tak to bude vždy.   

- Reklama -