Zahraničný obchod medzi Britániou a Európskou úniou klesol o viac ako pätinu

0
Ilustračná snímka. (Foto: MichaelGaida, Pixabay)

Obchod medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou (EÚ) v prvom kvartáli tohto roka klesol o viac ako pätinu. Podľa britského štatistického úradu (ONS) je však stále príliš skoro na to, aby sa dalo povedať, aká veľká časť oslabenia je výsledkom brexitu. ONS poukázal na to, že obchod medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ sa v prvom štvrťroku zmenšil o 20,3 percenta, pričom britský obchod s ostatným svetom sa znížil len o 0,4 percenta. Informuje o tom portál news.sky.com.

Hoci sa zdá, že táto disparita naznačuje, že hlavným vysvetlením bol brexit, ONS sa vyjadril: „Je náročné úplne oddeliť vplyv koronavírusu a odchodu z EÚ na Veľkú Britániu a zahraničný obchod, keďže vplyv oboch stále trvá.”

Britský import tovarov z krajín Európskej únie, bez zahrnutia drahých kovov, sa zmenšil o 14 miliárd libier čiže o 21,7 percenta. Export oslabil o 7,1 miliardy libier, čiže o 18,1 percenta. Správa ONS zároveň poznamenáva, že existovali dôkazy vytvárania si zásob tovarov pred skončením prechodného obdobia v závere minulého roka, čo ovplyvnilo porovnávanie.

(1 EUR = 0,86573 GBP)

- Reklama -