Vakcína firmy Moderna má u detí vo veku od 12 rokov 93-percentnú účinnosť

0
Moderna. (Foto: TASR)

Americká farmaceutická spoločnosť Moderna oznámila, že jej vakcína proti ochoreniu COVID-19 poskytuje silnú ochranu aj deťom vo veku od 12 rokov. Mohla by sa tak stať druhou očkovacou látkou pre túto vekovú skupinu. USA a Kanada tento mesiac schválili pre deti vo veku od 12 rokov vakcínu firiem Pfizer a BioNTech. Moderna chce byť ďalšou a uviedla, že začiatkom júna svoje dáta predloží americkému Úradu pre kontrolu potravín a liekov (FDA) a ďalším globálnym regulátorom.

Podľa predbežných zistení vakcína firmy Moderna vytvorila u detí vo veku 12 až 17 rokov rovnakú imunitnú ochranu ako u dospelých. Po jej podaní sa u detí prejavili rovnaké vedľajšie účinky, ako sú bolesť ramena, bolesť hlavy a únava. Firma zároveň uviedla, že vakcína preukazuje 93-percentnú účinnosť dva týždne po prvej dávke.

Hoci u detí je oveľa menšia pravdepodobnosť ako u dospelých, že budú mať vážny priebeh ochorenia COVID-19, na celkovom počte infekcií v USA sa podieľajú približne 14 percentami. Podľa údajov Americkej akadémie pediatrie len v USA na COVID-19 zomrelo najmenej 316 detí.

Firmy Pfizer a Moderna začali testy očkovacej látky proti koronavírusu aj u mladších detí vo veku od 6 mesiacov do 11 rokov. Výskumníci u mladších detí testujú použitie menších dávok vakcíny. Odborníci dúfajú, že čiastočné výsledky budú mať na jeseň.

- Reklama -