Sulík to povedal na rovinu: Je rád, že sa na stretnutí v budove SIS nezúčastnil

0
minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS) Foto: TASR

Minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) nevidí problém v stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu a bezpečnostných zložiek, ktoré sa konalo v pondelok 17. mája v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Povedal to v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. 

Podľa Sulíka je to súčasťou kompetencií premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorý dané stretnutie zvolal. Minister o pondelkovom stretnutí v budove SIS vedel, zároveň je však rád, že sa na ňom nezúčastnil.

predseda vlády Eduard Heger (Foto: SITA/Branislav Bibel)

Podpredseda strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Richard Raši označil v relácii toto stretnutie za neštandardné. „Je nepredstaviteľné, aby sa v demokratickom štáte konalo takéto utajené stretnutie.

Richard Raši (Hlas-SD) Foto: TASR

Vyvoláva to veľa otázok. Prečo tam bol napríklad šéf inšpekcie ministerstva vnútra? Konalo sa stretnutie preto, že sa zneužíva polícia a sú účelovo stíhané niektoré osoby? Alebo sa rozprávalo o tom, prečo je vo väzbe bývalý riaditeľ SIS Vladimír P.?” pýta sa Raši. Vyzýva preto k zodpovedaniu týchto otázok, lebo budú podľa jeho slov vznikať rôzne teórie.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) mal ako predseda vlády v januári vypovedať na polícii a potvrdiť, že sa opakovane stretával s kajúcnikom Bernardom S. Na dnešnej tlačovej konferencii (23.05. poz. red.) to povedal líder opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico s tým, že koalícia si za účelom likvidácie opozície našla systém udavačov, respektíve kajúcnikov.

Robert Fico, predseda Smer-SD (Foto: TASR)

Šéf Smeru-SD spomenul troch, menovite bývalého šéfa kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta M., exšéfa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda S. a bývalého prvého námestníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa B.

Udavači si vymýšľali preto, aby nemuseli ísť do väzenia a neboli obvinení zo závažných trestných činov,” uviedol Fico. Tento systém bol podľa neho mimoriadne úspešný, keďže takto „dostali” bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. či exprezidenta policajného zboru Tibora G. Bývalého šéfa NAKA Branislava Z. preto v tejto súvislosti vyzval, aby sa nevracal zo zahraničia na Slovensko, lebo pôjde „do basy čušať”. „Koalícia sa nazdáva, že zatváraním akýchkoľvek ľudí môže dehonestovať opozíciu a získavať si podporu verejnosti,” priblížil predseda Smeru-SD.

- Reklama -