V. Británia: Bashir získal rozhovor s princeznou Dianou pre BBC podvodom

0
Martin Bashir na fotografii z 22. januára 2013. (Foto: SITA/Nick Wass/Invision/AP, File)

Novinár BBC využil „ľstivé správanie”, aby si v roku 1995 zabezpečil šokujúci rozhovor s princeznou Dianou. Vyplýva to z výsledkov vyšetrovania, ktoré zverejnili vo štvrtok.

Martin Bashir svojím konaním „vážne porušil” smernice vysielateľa. Podľa zistení sfalšoval dokumenty, aby sa dostal k rozhovoru a neskôr o nich tiež klamal manažérom BBC. Interné vyšetrovanie BBC z roku 1996 v novej správe označili za „žalostne bezvýsledné”.

Vyšetrovacia správa podľa Britskej vysielacej spoločnosti ukazuje „jasné zlyhania”. „Mrzí nás to,” skonštatovali v súvislosti s vyšetrovaním zástupcovia BBC.

Bashir označil sfalšovanie dokumentov za hlúpe a ospravedlnil sa zaň, no tvrdí, že to nemalo žiadny vplyv na Dianino rozhodnutie poskytnúť mu rozhovor. To podľa neho potvrdzuje aj vlastnoručne napísaný odkaz od Diany z decembra 1995. Na interview je podľa vlastných slov „nesmierne hrdý”.

Bashirov rozhovor s Dianou pre reláciu Panorama bol v tom čase pre BBC obrovským úlovkom. Princezná v ňom povedala slávnu vetu o tom, že v manželstve „boli traja”. Bolo to tiež prvý raz, čo člen kráľovskej rodiny takto otvorene prehovoril o živote v nej – diváci si mohli vypočuť, ako rozpráva o nešťastnom manželstve s princom Charlesom, ich aférach i jej boji s bulímiou.

Dianin brat, gróf Spencer však neskôr kritizoval taktiky, ktoré Bashir použil a po tom, ako s týmito obvineniami vyšiel na verejnosť, objednala si BBC vlani nezávislé vyšetrovanie.

Diana sa s Charlesom rozviedla v roku 1996 a v roku 1997 zahynula pri autonehode v Paríži, keď ju prenasledovali paparazzi. Charles sa v roku 2005 zosobášil s Camillou, vojvodkyňou z Cornwallu.

Päťdesiatosemročný Bashir minulý týždeň zo zdravotných dôvodov odišiel z BBC. Trpí vážnymi následkami ochorenia COVID-19. Okrem rozhovoru s Dianou je známy aj vďaka interview s Michaelom Jacksonom z roku 2003.

Princezná Diana na fotografii z 11. decembra 1995. (Foto: SITA/AP Photo/ Mark Lennihan, file)
- Reklama -