Nezamestnanosť v deviatich okresoch je viac ako 15 percent

0
Ilustračná snímka. (Foto: jannonivergall, Pixabay)

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku presahuje 15-percentnú hranicu v deviatich okresoch. Najhoršia situácia je v okrese Rimavská Sobota, v ktorom miera nezamestnanosti v apríli stúpla o 0,05 percentuálneho bodu na 21,05 percenta. Nasleduje okres Revúca s medzimesačným nárastom miery nezamestnanosti takisto o 0,05 percentuálneho bodu na 20,18 percenta. Trojicu okresov s najvyššou mierou nezamestnanosti dopĺňa okres Kežmarok, ktorý sa v minulom mesiaci priblížil k 20-percentnej miere nezamestnanosti. Miera evidovanej nezamestnanosti v tomto okrese vzrástla o 0,11 percentuálneho bodu na 19,38 percenta. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Nezamestnanosť sa v minulom mesiaci zvýšila v 38 okresoch na Slovensku, na marcovej úrovni zotrvala v dvoch okresoch a klesla v 39 okresoch. Najvýraznejší nárast, a to o 0,44 percentuálneho bodu, zaznamenal v apríli okres Michalovce. Mieru evidovanej nezamestnanosti pod piatimi percentami vykazuje 16 okresov na Slovensku.

Najnižšia miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku bola na konci minulého mesiaca v okrese Bratislava V. Z celkového počtu ekonomicky aktívnych osôb bolo v tomto okrese 4,05 percenta disponibilných nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce. Nasleduje okres Bratislava I s mierou evidovanej nezamestnanosti na úrovni 4,12 percenta a okresy Hlohovec a Ilava, v ktorých miera nezamestnanosti v apríli dosiahla 4,18 percenta. Do pätice okresov s najnižšou mierou nezamestnanosti sa dostal aj okres Trenčín s mierou evidovanej nezamestnanosti na úrovni 4,37 percenta.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa v apríli medzimesačne zvýšila o 0,02 percentuálneho bodu na 8 percent. Medziročne miera nezamestnanosti na Slovensku v minulom mesiaci stúpla o 1,43 percentuálneho bodu. Počet uchádzačov o zamestnanie pripravených ihneď nastúpiť do práce dosiahol apríli tohto roka 219 293 osôb, čo je v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nárast o 666 osôb.

- Reklama -