Žitný: Vrcholová zostava v SIS? Toto nemá obdobu, to tu od revolúcie nebolo

1
Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

Taká schôdzka tu ešte nikdy nebola, v takejto vrcholovej zostave. A ak sa uskutočnila, znamená to, že to, čo sa, povedzme vyšetrilo, alebo zistilo, je mimoriadne vážne a môže to ohroziť aj stabilitu politickej scény, vyhlásil bezpečnostný analytik Milan Žiitný.

Ešte v pondelok sa v jednej z budov Slovenskej informačnej služby uskutočnilo stretnutie desiatich najvyššie postavených osôb tohoto štátu. V špeciálnej miestnosti, ktorú nie je možné odpočúvať, bol nový riaditeľ SIS Michal Aláč, prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger (OĽaNO), predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, policajný prezident Peter Kovařík, aj šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó. Je asi zrejmé, že sa muselo riešiť niečo mimoriadne, či máte iný názor?

Taká schôdzka tu ešte nikdy nebola, v takejto vrcholovej zostave. A ak sa uskutočnila, znamená to, že to, čo sa, povedzme vyšetrilo, alebo zistilo, je mimoriadne vážne a môže to ohroziť aj stabilitu politickej scény.

Nevieme vôbec koho a čoho sa to má týkať?

Podľa všetkého… no, kto to vyšetruje? Špeciálna prokuratúra.

S informáciami o schôdzke uniklo aj to, že hovorili údajne o tom, že vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované. Čo to môže znamenať pre všetky tie korupčné kauzy?

Nevieme, lebo nepoznáme obsah toho, pre čo sa schôdzka uskutočnila, ale keďže sa zišli v takejto zostave, musia to byť veľmi vážne zistenia a veľmi vážne fakty. Doteraz bolo stretnutie v takejto zostave neslýchané a možno sa zíde aj bezpečnostná rada a koaliční partneri. Musíme počkať, lebo tých informácií je veľmi málo.

Prezidentka Čaputová vo štvrtok večer dementovala, že by šlo o “živé prípady”, čo riešili. Viac ale nepovedala…

Každopádne musí ísť o mimoriadne vážnu záležitosť. To, že tam bola prezidentka, je ten najvážnejší signál. Keby sa, povedzme stretli iba špeciálny prokurátor, prokurátor,minister vnútra, šéf služby a policajný prezident, človek si povie: ok, dobre, nejako to súvisí s bezpečnosťou. Ale keď je tam aj prezidentka, to je už viac než bežná záležitosť v rámci bezpečnostných opatrení a podobne.

Dozvieme sa, čo sa preberalo na schôdzke?

Pokiaľ sa stretla takáto vrcholová zostava, tak sa môžeme domnievať, že je tu snaha niečo zastaviť, alebo eliminovať, alebo ututlať. Pretože pokiaľ tam príde prezidentka, vysiela to stretnutie takýto signál, inak si to neviem vysvetliť. Pokiaľ by išlo o nejaké dôsledky z nezákonných úkonov a postupov pri vyšetrovaniach niektorých káuz, tak to by sa riešilo štandardnou cestou, že generálny prokurátor dá pokyn a veci sa budú riešiť v zmysle zákona, bez toho, že by sa musel prezident zúčastňovať takýchto schôdzok. Lenže takáto schôdzka bola, a zrejme si tam lámali hlavu, čo s tým teraz. Toto nemá obdobu. To tu nebolo za 31 rokov od revolúcie. Nič také sa tu neodohralo.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.