V Lexuse si možno počúvať hudbu z gramofónu

0
Model Lexus IS je skúšobne vybavený gramofónom na vinylové platne. Foto: Lexus

Sadnúť si pohodlne do kresla, pustiť si na vinylovej platni známu skladbu a potom vyraziť na cestu. Už  je to možné! Americká divízia japonskej značky vytvorila sedan s funkčným gramofónom priamo v interiéri.

Čierna platňa namiesto rukavíc

Gramofón namontovali do prístrojovej dosky na strane spolujazdca. Presne tam, kde majitelia štandardných vozidiel Lexusu IS nájdu priehradku na odkladanie rukavíc. Keď sa práve nepoužíva, je ukryté za elegantnými dvierkami. Tie stačí zľahka stlačiť, aby sa sklopili nadol a gramofón sa pomaly vysunie dovnútra kabíny, čo uľahčí položenie platne.

12 palcov a 17 reproduktorov

Gramofón je umiestnený do priehradky pred spolujazdcom. Foto: Lexus

Gramofón je dostatočne veľký na prehrávanie vinylových platní s priemerom 12 palcov (30 cm). Tvorcovia výnimočného sedanu pre audiofilov sa postarali aj o kvalitu zvuku. Vozidlo je vybavené prémiovým audiosystémom Mark Levinson. Prehrávač vyrobili metódou 3D tlače s použitím opracovaného hliníka a uhlíkových vlákien. Špeciálny stabilizačný systém minimalizuje vibrácie, ktoré vznikajú pri jazde a vplývajú na kvalitu prehrávania.

Možno príde na trh

Zástupcovia americkej pobočky Lexusu si pri realizácii originálneho nápadu zavolali na pomoc odborníkov zo spoločnosti SCPS. Známe štúdio sídli v Los Angeles a realizuje aj tie najbláznivejšie nápady rôznych firiem a tvorcov hollywoodskych produkcií. SCPS  už  predtým pomohla japonskej automobilke pri prácach na inom netypickom aute – Lexuse Gamers’ IS. Špeciálnom koncepčnom sedane určenom pre hráčov videohier.

Hudobná premiéra v aute

Vynikajúci zvuk spríjemňujú jazdu najnáročnejším audiofilom. Foto: Lexus

Premiéra audiofilského auta si vyžadovala vhodné hudobné prostredie. Divízia Lexus USA a portál Pitchfork si na spoluprácu prizvali hudobníkov MC Madliba a Kaytranada. Tí zložili dve piesne, ktoré oficiálne debutovali v interiéri Lexusu IS Wax Edition. Exkluzívna, sedempalcová gramoplatňa bude distribuovaná členom predplatiteľského klubu s vinylovými platňami Vinyl Me, Please, ktorí pravidelne dostávajú nové albumy do svojich zbierok.

Lexus je pripravený vrátiť sa k vinylom

Model IS Wax Edition je iba koncepčným vozidlom a nedostane sa do predaja. Americká divízia Lexusu však oznámila, že v budúcnosti bude vystavený na akciách organizovaných automobilkou. Japonci by pokojne mohli začať uvažovať o zavedení tohto modelu aj do bežného predaja. V roku 2020 bol totiž predaj vinylových platní v USA po prvýkrát za viac ako 30 rokov vyšší ako predaj CD nosičov. Gramofón by tak v zámorí mohol byť omnoho vhodnejšou súčasťou vybavenia auta ako CD prehrávač, ktorý stále nájdeme v mnohých modeloch.

- Reklama -