Mjanmarsko: Armáda začala útok na mesto Mindat

0
Mjanmarsko Zdroj: Zdroj: TASR/AP

Americké a britské ambasády v Mjanmarsku vyjadrili znepokojenie nad správami o vládnych útokoch v západnom štáte Čjin, kde vládnuca junta vyhlásila stanné právo pre ozbrojený odpor voči vojenskej vláde.

Boje sa začali v sobotu ráno, keď vládne helikoptéry začali útočiť v západnej časti mesta Mindat. Zničili pritom niekoľko domov. Informoval o tom hovorca Čjinských obranných síl, miestnych milícií, ktoré sa postavili voči februárovému zvrhnutiu zvolenej vlády štátnej kancelárky Aun Schan Su Ťij.

Podľa miestnej ľudskoprávnej organizácie je mesto “obkľúčené a pripravuje sa na rozsiahly vzdušný aj pozemný útok junty”.

Tieňová vláda varovala, že do 48 hodín sa z mesta môže stať bojisko a množstvo obyvateľov čelí nebezpečenstvu. Mnohí z 50-tisíc obyvateľov podľa jedného svedka už stihli ujsť.

Ďalšia miestna opozičná skupina potvrdila, že vládne jednotky zadržali 15 mladých mužov, ktorých použili ako ľudské štíty. Minimálne päť ľudí, ktorí bránili mesto, už zomrelo a ďalších desať je zranených.

Agentúra AP uvádza, že tieto informácie nie je možné nezávisle verifikovať. Tamojšia štátna televízia však v sobotu v noci potvrdila, že v meste sa začalo bojovať a obrancovia mesta kladú tvrdý odpor. Majú väčšinou len jednoduché strelné zbrane, no ich výhodou je hornaté a zalesnené okolie mesta.

Britská ambasáda na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter vyzvala armádu, aby prestala útočiť na civilistov. Aj americké veľvyslanectvo potvrdilo nepokoje v meste, vrátane správ, že armáda strieľa civilistov.

- Reklama -