OSN vyzvala k ukončeniu konfliktu, izraelský premiér chce pokračovať v útokoch

0
Medzi Izraelom a palestínskymi militantmi z pásma Gazy vypukli najvážnejšie boje od roku 2014. Zdroj: TASR/AP

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres vyzval Izrael aj palestínske hnutie Hamas k okamžitému ukončeniu eskalácie bojov. Uviedol to pri príležitosti začiatku dnešného mimoriadneho zasadania bezpečnostnej rady OSN. Vyjadril sa, že OSN aktívne zapája všetky strany na dosiahnutie okamžitého prímeria.

Varoval, že najvážnejšia eskalácia násilia v Pásme Gazy za uplynulé roky “len udržiava smrteľný cyklus, deštrukciu a zúfalstvo a posúva horizont akejkoľvek nádeje na spolunažívanie a mier”.

Na stretnutí sa majú zúčastniť palestínsky minister zahraničných vecí a jeho kolegovia z Jordánska, Egypta, Číny, Tuniska, Nórska, Írska, Alžírska, zástupca ministra zahraničných vecí Ruska a vyslanci ďalších krajín. Rovnako prisľúbili účasť aj predstavitelia Izraela a Ligy arabských štátov.

Guterres povedal, že ho veľmi znepokojuje narastajúci počet mŕtvych palestínskych civilistov v dôsledku izraelských náletov a takisto ho mrzia aj obete na strane Izraela, ktoré majú na svedomí rakety vystrelené z Gazy.

Sobotné zničenie 12-podlažnej budovy v Gaze, v ktorej sídlili viaceré svetové médiá, označil za “extrémne znepokojivé”. Zdôraznil, že novinári musia pracovať bez strachu a obťažovania.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu povedal, že vojenské operácie budú “nejaký čas” pokračovať v “plnej sile”. V televíznom príhovore potvrdil, že Izrael “chce, aby hnutie Hamas tvrdo zaplatilo” a zároveň chce “návrat mieru, bezpečnosti a obnoviť zastrašujúci pocit”.

Nedeľné nálety zničili v Gaze tri budovy a zabili najmenej 42 ľudí. Bol to najkrvavejší útok od pondelkového vypuknutia bojov.

- Reklama -