Drgonec: Uvažujem, ako by sa občan mohol “zbaviť” hlavy štátu

8
Ján Drgonec. Foto: TASR

Odkedy som videl vyhlásenie prezidentky (k referendu – pozn.), uvažujem ako by sa občan mohol “zbaviť” hlavy štátu, akým spôsobom by som sa od nej mohol dištancovať, vyhlásil pre ParlamentneListy.sk ústavný právnik, emeritný sudca Ústavného súdu SR Ján Drgonec.

Prezidentka Čaputová nechala rozhodnutie o referende a predčasných voľbách na Ústavný súd. Takže v lehote 60 dní sa dozvieme, či občania majú právo politikov nielen voliť, ale zároveň aj ukončiť ich mandát skôr, keď sú v naozaj veľkej miere nespokojní. Videli ste vystúpenie hlavy štátu k tomuto kroku?

Odkedy som videl vyhlásenie prezidentky, uvažujem ako by sa občan mohol “zbaviť” hlavy štátu, akým spôsobom by som sa od nej mohol dištancovať.

Tak vás jej rozhodnutie prekvapilo?

Neprekvapilo, to zas nie.

Takže prečo taká reakcia?

Pretože je to svinský krok zo strany prezidentky. Naozaj začínam byť presvedčený, že ešte aj Maroš Šefčovič by bol lepšou hlavou tohto štátu.

Očakávalo sa, že to takto dopadne, takže to vás asi až tak neznechutilo, vidíte problém v argumentácii?

No, očakávalo sa… Ale prečo? Lebo nikdy neuplatnila právomoc prezidentky Slovenskej republiky, keď bola v pozícii, že stála pred rozhodnutím, či právomoc uplatní, alebo utečie…

Zuzana Čaputová ako hlava štátu teda rozhodla ako rozhodla, a síce že rozhodne Ústavný súd SR. Myslíte si, že je vôbec nejaký predpoklad, že by vyhlásil, že referendum nie je v súlade s ústavou?

Pokladám za samozrejmé, že ústavný súd povie niekoľko neuveriteľných viet, ktorými odôvodní, prečo neprichádza do úvahy skrátenie volebného obdobia. Poznamenávam len toľko, že v tomto štáte NR SR prijala niekoľko ústavných zákonov, napríklad ústavný zákon č. 82 z roku 2006 o skrátení volebného obdobia Národnej rady SR. Takže tu sa má za samozrejmé, že parlament môže skracovať volebné obdobie, ale ľud, ktorý je podľa ústavy zdrojom všetkej moci, také právo nebude mať.

To by bol veľmi silný verdikt, veď minimálne pol milióna podpisov pod petíciou už bolo overených.

Bude o veľmi silné rozhodnutie, ale verte mi, že bude presne také ako hovorím. Preto som predovšetkým urazený prezidentkou SR a uvažujem ako by som sa mohol vzdať takej hlavy štátu.

Takže tie argumenty, že ide o to, čo spraviť ak by bolo referendum úspešné, ako vyhlásiť voľby, tieto ex post kroky po referende, ktoré chce prezidentka podľa svojich slov v predstihu vyriešiť cez ústavný súd, považujete za nejaké zahmlievanie, lebo možno vie, že k žiadnemu referendu nedôjde?

Ja sa nazdávam, že prezidentka veľmi dobre vie, že nahráva vládnej koalícii a neočakáva, že dôjde k referendu.

Uvidíme do dvoch mesiacov, ako to dopadne…

Uvidíme. Strašné na tom je, že od rozhodnutia ústavného súdu bude platiť kedykoľvek v budúcnosti, že referendum o predčasných voľbách nemôže byť. A to je v podstate najtvrdší úder slovenskej demokracii.

Priznávam, že si to neviem predstaviť. Ľudia si predsa volia ľudí, ktorí v politike zastupujú ich záujmy a keď to tak nie je, to ich musia vážne trpieť?

Ja si myslím, že tento stav sa v tomto štáte navodí. Preto ak som predtým vyhlasoval verejne, že prezidentka nevyhlási referendum, ale dá návrh na ústavný súd, teraz vyhlasujem, že ústavný súd rozhodne tak, že referendum o skrátení volebného obdobia nemôže byť.

Nuž ale to poriadne naštve ľudí – nie jednotlivcov, nie desiatky, ani stovky, ani tisíce, dokonca ani desaťtisíce. To naštve státisíce ľudí, ktorým znemožnia zmeniť svojich volených zástupcov. To mi príde až také neuveriteľné, že môžeme očakávať vzburu kvôli potláčaniu základných práv a slobôd…

V tomto štáte vzbura ľudí neexistuje a na to vsádzajú všetci držitelia moci.

- Reklama -

8 KOMENTÁRE

  1. Čaputka už dávno nemá čo robiť na poste prezidentky!!!
    Ona nekoná v záujme slovenského národa ktorí ju zvolil za hlavu štátu v plnej dôvere!!!
    Nedávala žiadnu odozvu na tak obrovskú nespokojnosť národa, ktorá v našej histórii nemá obdoby!!!
    Naopak, na ľudskú nespokojnosť bola vyslaná armáda a tanky aby ľudí umlčali, a ani v tento čas nebola schopná prijať relevantné sťažnosti sršiace zo všetkých strán, no bez akéhokoľvek snaženia sa, ani sa len neodhodlala, ako hlava štátu pomôc a vyhovieť národu!!! Porušujú sa tu všetky ľudské práva!!! A ona???
    NE RE A GU JE!!!
    NEKOMUNIKUJE S NÁRODOM, NEZAUJÍMAJÚ JU HLASITÉ VOLANIA A SŤAŽNOSTI NÁRODA!!!
    NAOPAK, PLNÍ PRÍKAZY AMERICKEJ VLÁDY, SOROŠA, A TO JE UŽ PÁDNY DVÔVOD NA TO, ABY RAKETOVOU RÝCHLOSŤOU BOLA ZBAVENÁ TEJTO DÔLEŽITEJ FUNKCIE!!!
    DO POZORNOSTI SA DOSTÁVA AJ TO JEJ FOTENIE NA HRADE!!!
    VIEME ŽE NIČ NIE JE NÁHODA, A PRETO SA PÝTAM, Z AKÉHO DVÔVODU SA VÔBEC HLAVA ŠTÁTU UCHÝLILA, S VÝZOROM ÚBOŽIAČKY, SEDIACEJ NA ZEMI OPIERAJUC SA O PRÁZDNE PREZIDENTSKÉ KRESLO, KDE MALA SUVERÉJNE SEDIEŤ, A TAK DAŤ NAJAVO HRDOSŤ SLOVENSKÉHO NÁRODA???
    NEDOSTALA NÁHODOU POKYN OD KONKRÉTNYCH OSÔB Z USA, ABY TO KRESLO BOLO ZÁMERNE PRI FOTENÍ TAKTO PRÁZDNE A PRICHYSTANÉ UŽ PRE NIEKOHO Z AMERIKY???
    TU JE X DÔVODOV PREČO UŽ NEMÁ VYKONÁVAŤ FUNKCIU PREZIDENTKY, A ŽIADNY DVÔVOD PREČO ÁNO!!!
    NÁROD JU UŽ NENÁVIDÍ A DÁVNO JU NECHCE AKO PREZIDENTKU!!!

  2. Pane, ústavný právnik to vie. Ale keď Vy chcete robiť pomocnú silu v supermarkete – nech sa páči, v Novej Bani je voľné miesto …

  3. Ty si fakt na hlavu,600000 ľudí chce referendum…si to uvedomujes,právo občana?si spadol z jahody na pečeň?

  4. Až teraz som si uvedomil ,že caputka je ,len nastrčené figúrka,fakticky ona nieje ani svojpravna,asi chce ,aby boli demonštrácie aj za odvolanie prezidentky ,nie len za predčasné volby

  5. Myslím si žeby tam už dávno nemala byť,na ktorej strane vlastne stojí?Mala by byť na strane občana,ústava hovorí jasne

  6. Tak tomu sa hovorí profesijná samovražda. Ak ústavný právnik nevie, že prezidentka má plné právo sa obrátiť na ústavný súd a dokonca to nazýva svinstvom, tak na to už nemám slov. Nech ide radšej robiť pomocnú silu do supermarketu.

  7. Je to rana pre demokraciu v duchu Dorisa. Uvidíme ako sa zachovajú žiadatelia referenda??. Do 60 dňí. Bude horúce leto však pani prezidentka.

Comments are closed.