Izrael musí dostať príučku od medzinárodného spoločenstva, povedal Erdogan v telefonáte s Putinom

0
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (Foto: TASR/AP)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal ruskému náprotivkovi Vladimirovi Putinovi, že medzinárodné spoločenstvo by malo „dať Izraelu silnú a odstrašujúcu lekciu“ pre jeho správanie voči Palestínčanom.

Obaja prezidenti v stredu absolvovali vzájomný telefonický rozhovor o stupňujúcej sa konfrontácii medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, ktorú vyvolalo niekoľko týždňov trvajúce napätie a strety v Jeruzaleme. Vo vyhlásení komunikačného odboru Erdoganovej kancelárie sa uvádza, že podľa tureckého prezidenta by mal Izrael dostať „silnú a odstrašujúcu príučku od medzinárodného spoločenstva“.

Erdogan nalieha na Bezpečnostnú radu OSN, aby čo najrýchlejšie zasiahla „odhodlanými a jasnými odkazmi“ voči Izraelu. Erdogan navyše navrhol Putinovi medzinárodnú ochranu Palestínčanov.

Tisíce ľudí v Istanbule medzitým v utorok večer v čase celonárodného zákazu vychádzania protestovali proti izraelským útokom. Veľká kolóna automobilov smerovala k izraelskému konzulátu a mávala tureckými a palestínskymi vlajkami. Na budovu konzulátu zároveň premietali podobizeň palestínskej a tureckej vlajky.

Medzinárodné spoločenstvo medzičasom vyzvalo obe strany, aby zastavili eskaláciu. Izrael a Hamas medzi sebou viedli už tri vojny odvtedy, ako sa táto militantná organizácia v roku 2007 zmocnila vlády v Gaze. Konflikty sa skončili po tom, ako regionálne a medzinárodné mocnosti presvedčili obe strany, aby akceptovali prímerie. Samotný Hamas potvrdil, že v stredu počas izraelských náletov prišiel o svojho veliteľa Bassema Issu.

- Reklama -