Rusko: Lavrov tvrdí, že treba urgentne medzinárodné stretnutie pre konflikt na Blízkom východe

0
Sergej Lavrov, ruský minister zahraničných vecí víta Antonia Guterresa, generálneho tajomníka OSN na rozhovoroch v Moskve (Foto: SITA/Maxim Shemetov, Pool via AP)

Rusko vyzvalo na urýchlené medzinárodné stretnutie v snahe utíšiť mohutný izraelsko-palestínsky konflikt. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov uviedol, že je nevyhnutné zvolať urgentné zasadnutie takzvaného kvarteta sprostredkovateľov zahŕňajúceho USA, Európsku úniu, Rusko a Organizáciu Spojených národov (OSN).

Lavrov to vyhlásil po stredajších rokovaniach s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a zdôraznil, že rýchle zasadnutie spomenutého kvarteta je „najnaliehavejšou úlohou súčasnosti“. Vyslovil nádej, že Guterres by mohol pomôcť zvolať takéto stretnutie.

Izraelské nálety v stredu zasiahli bytové domy a niekoľko bezpečnostných zariadení hnutia Hamas, zatiaľ čo militanti vystrelili na protivníka rakety. Pri najhoršej vlne násilia v regióne od roku 2014 dosiaľ prišli o život desiatky ľudí vrátane detí.

„Sme pevne odhodlaní podporovať všetky formy dialógu medzi stranami a ďalšími kľúčovými aktérmi, ktorí by mohli prispieť k deeskalácii napätia i oživenia dlhodobo spiaceho mierového procesu,“ skonštatoval Guterres.

- Reklama -