Blaha verzus Korčok. Chystá sa trestné oznámenie kvôli Bielorusku?

0
podpredseda SMER-SD Ľuboš Blaha (Foto: TASR)

“Ivan Korčok nezvláda svoju funkciu. Jeho reakcie na legitímnu kritiku opozičných poslancov sú agresívne, primitívne a nedospelé a by mal zvážiť zotrvanie na poste šéfa diplomacie,” myslí si podpredseda Smer – SD Ľuboš Blaha. Uvažuje nad tým, že na šéfa slovenskej diplomacie podá trestné oznámenie. O čo ide?

“Pána ministra som oficiálne požiadal o to, aby zverejnil a sprístupnil verejnosti všetky finančné toky, fyzické a právnické osoby, mimovládne organizácie a každý subjekt, ktorý mohol dostať zo slovenského štátneho rozpočtu, peniaze našich daňových poplatníkov, ktoré išli do Bieloruska na podporu občianskej spoločnosti, respektíve na podporu opozície. Sú to verejné financie, ktoré musia byť pod verejnou kontrolou. Dnes je Slovensko počas pandemickej krízy v zlej sociálnej situácii, no naša diplomacia namiesto pomoci Slovákov posielame peniaze do Bieloruska ich mimovládkam,” vyhlásil Blaha na tlačovej konferencii.

Slovenská vláda robí podľa neho v Bielorusku doslova hybridnú vojnu. “Podpora občianskej spoločnosti a opozície v inom štáte je učebnicovou definíciou hybridnej vojny. Prečo ju teda môže Korčok robiť a prečo kritizuje iné štáty za vedenie hybridnej vojny. Máme právo sa úplne legitímne pýtať prečo idú naše peniaze do Bieloruska namiesto na Slovensko, rovnako ako to, kam presne v Bielorusku naše peniaze smerujú. Veľmi dôležité je pýtať sa, či nejaká časť z týchto peňazí neskončila aj u tých ľudí z bieloruskej opozície, ktorá chcela spáchať atentát na Lukašenka,” uvažuje Blaha.

A prečo uvažuje Blaha nad trestným oznámením? Minister Korčok sa totiž vyjadril pre médiá na otázku, či sprístupní verejnosti mená a subjekty v Bielorusku, kam smerovali slovenské peniaze: “Neurobím to, čo chce pán Blaha. On chce mená, pretože chce, aby títo ľudia išli do basy.” A to považuje Blaha doslova za konšpiračnú teóriu, pretože nič v takomto kontexte nepovedal a tieto slová ministra vraj môže brať ako ohováranie.

- Reklama -