Kolíková: Nevieme nájsť so Sme rodina dohodu pri ekonomickej kriminalite a kolúznej väzbe

0
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) (Foto: TASR)

Hnutie Sme rodina a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) rokujú o tom, aby do výnimiek zo skrátenia kolúznej väzby patrili len násilné trestné činy. Potvrdila to na tlačovej besede po rokovaní vlády. Návrh ministerky spravodlivosti na zmenu podmienok kolúznej väzby chce zaviesť päťmesačnú lehotu kolúznej väzby. Kolúzna väzba podľa novely bude môcť trvať aj dlhšie ako päť mesiacov, ak sa vedie trestné stíhanie pre trestný čin spáchaný organizovanou, zločineckou alebo teroristickou skupinou, pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestný čin založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny, alebo pre trestný čin, za ktorý je možné uložiť trest odňatia slobody na doživotie.

„Akonáhle si povieme, že je na mieste, aby tu bola ekonomická kriminalita, tak tu nevieme nájsť žiadnu zhodu s pánom predsedom parlamentu,“ skonštatovala Kolíková s tým, že sa o tom rozpráva aj so špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom. Ten je tiež za to, aby sa výnimka zo skrátenia kolúznej väzby týkala aj ekonomickej kriminality.

Mária Kolíková pripravila spolu s pracovnou skupinou návrh, ktorý upravuje dĺžku kolúznej väzby a zaradila ho do medzirezortného pripomienkového konania. Svoj návrh predstavila aj poslankyňa Petra Hajšelová (Sme rodina). Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) dnes informoval o tom, že rokoval so šéfkou rezortu spravodlivosti. Potvrdil, že hnutie Sme rodina je pripravené stiahnuť svoj návrh pokiaľ nájde s ministerkou zhodu na spoločnom znení zákona.

- Reklama -