Izrael: Hamas vypálil rakety na Jeruzalem

0
Izraelčania utekajú do úkrytov. V Jeruzaleme sa spustili sirény leteckých útokov, boli počuť výbuchy. (Foto: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

Palestínska militantná organizácia Hamas, ktorá vládne v Pásme Gazy, vypálila v pondelok rakety na izraelské hlavné mesto Jeruzalem. Jedna raketa dopadla na západné predmestie, ľahko poškodila dom a spôsobila požiar krovia. Izraelská armáda uviedla, že na Jeruzalem bolo vypálených sedem rakiet, pričom jednu zostrelili, ale raketový útok pokračuje. Hovorca vojenského krídla Hamasu uviedol, že útok je odpoveďou na izraelské „zločiny a agresiu” v Jeruzaleme. „Toto je odkaz, ktorému musí nepriateľ dobre rozumieť,” vyhlásil. Zároveň pohrozil ďalšími útokmi, ak Izrael opäť napadne posvätnú mešitu al-Aksá alebo bude vyháňať palestínske rodiny z východného Jeruzalema.

Strety medzi protestujúcimi Palestínčanmi a izraelskou políciou v blízkosti mešity al-Aksá pred plánovaným izraelským nacionalistickým pochodom si vyžiadali stovky zranených. Podľa agentúry AP utrpelo zranenia viac ako 305 Palestínčanov, pričom 228 z nich museli ošetriť v nemocniciach. Sedem z nich je vo vážnom stave. Polícia informuje o 21 zranených policajtoch, pričom traja skončili v nemocnici. Podľa izraelských paramedikov utrpelo zranenia aj sedem izraelských civilistov.

Najnovšie strety nasledujú po týždňoch rastúceho napätia medzi Palestínčanmi a izraelskými jednotkami v jeruzalemskom Starom meste. Konflikty tentoraz prišli počas moslimského posvätného mesiaca Ramadán, ktorý býva aj zvyčajne časom zvýšeného náboženského napätia. To však ešte znásobili najnovšie izraelské plány na vysťahovanie arabských rodín z východného Jeruzalema.

Izraelčania v pondelok oslavujú Deň Jeruzalema, ktorým si pripomínajú získanie kontroly nad Východným Jeruzalemom v roku 1967. Zvyčajne ho oslavujú pochodom s izraelskými vlajkami naprieč moslimskými časťami mesta. Izraelská polícia v reakcii na intenzívne strety medzi svojimi príslušníkmi a moslimskými protestujúcimi v pondelok rozhodla o úprave trasy plánovaného pochodu ultranacionalistov tak, aby sa vyhol konfrontácii s Palestínčanmi. Rozhodnutie podľa nich prišlo z popudu politických lídrov krajiny.

- Reklama -