Macron privítal rozhodnutie EÚ neobjednať ďalšie vakcíny od AstraZeneca

0
predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a francúzsky prezident Emmanuel Macron (Foto: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias, Pool)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron privítal rozhodnutie Európskej únie (EÚ) neobjednať ďalšie vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Európskym cieľom je podľa Macrona reagovať na konkrétne varianty koronavírusu a „niektoré iné vakcíny sú v tom efektívnejšie”.

Európsky komisár pre vnútorný trh Thierry Breton sa v nedeľu vyjadril, že Európska komisia nepredĺžila zmluvu s AstraZeneca a na obdobie po júni od nej neobjednala ďalšie vakcíny. Pred dvoma týždňami pritom EÚ spustila proti farmaceutickej spoločnosti právne kroky s tým, že výrobca si neplní zmluvné záväzky.

Juhoafrická republika pred časom zastavila používanie tejto vakcíny po tom, ako predbežné dáta ukázali, že má minimálny účinok proti variantu koronavírusu, ktorý je v krajine dominantný.

Vo Francúzsku prevláda variant, ktorý sa po prvý raz objavil vo Veľkej Británii a takzvaný juhoafrický variant predstavuje len malé percento nakazených. V Británii pritom postavili svoju úspešnú očkovaciu kampaň práve na vakcíne od AstraZeneca.

- Reklama -