Premiér Johnson po volebnom víťazstve škótskych nacionalistov zvolal rokovania o jednote

0
britský premiér Boris Johnson (Foto: TASR/AP)

Britský premiér Boris Johnson v nedeľu pozval lídrov Škótska, Walesu a Severného Írska na krízové rokovania po tom, ako Škótska národná strana (SNP) presadzujúca nezávislosť krajiny zvíťazila v sobotňajších voľbách do škótskeho parlamentu. Líderka SNP Nicola Sturgeonová vyhlásila, že výsledok volieb dokázal, že druhé referendum o samostatnosti Škótska je „vôľou krajiny”.

Johnson zagratuloval Sturgeonovej k jej opätovnému volebnému víťazstvu, ale lídrom vlád Škótska, Walesu a Severného Írska povedal, že Spojenému kráľovstvu „sa najlepšie slúži, keď spolupracujeme”. Listom ich pozval na schôdzku, aby „diskutovali o spoločných problémoch a o tom, ako môžeme spolupracovať v nadchádzajúcich mesiacoch a rokoch, aby sme ich prekonali”.

Konečné výsledky štvrtkových regionálnych volieb ukázali, že SNP získala 64 kresiel v 129-člennom škótskom parlamente. Hoci jej k úplnej majorite chýba jedno kreslo, v parlamente je aj tak väčšina poslancov presadzujúcich nezávislosť a to vďaka tomu, že osem kresiel obsadili Škótski zelení.

Posledné slovo v otázke, či sa uskutoční ďalší plebiscit o nezávislosti Škótska, má britský premiér Johnson. Pre sobotňajšie vydanie denníka Daily Telegraph však napísal, že ďalšie referendum o Škótsku by bolo „nezodpovedné a nebezpečné” v čase, keď sa Británia dostáva z pandémie. Johnson dôsledne trvá na tom, že otázku vyriešilo referendum z roku 2014, v ktorom sa 55 percent škótskych voličov vyslovilo za zotrvanie v Spojenom kráľovstve.

- Reklama -