Počet dlhodobo nezamestnaných na Slovensku za rok stúpol o polovicu

0
Výstavba bytov, ilustračné foto (Autor: TASR)

Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu marca tohto roka 89,4 tisíca osôb, ktoré boli bez práce viac ako jeden rok. Medziročne ide o nárast o 50 percent, teda o 30-tisíc dlhodobo nezamestnaných. Vyše jedného roka sú tak v súčasnosti bez práce štyria z desiatich evidovaných nezamestnaných. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najviac dlhodobo nezamestnaných sa nachádza v Prešovskom kraji. Ku koncu tretieho mesiaca tohto roka išlo o 24,2 tisíca nezamestnaných. Prispeli k tomu predovšetkým okresy Prešov, Vranov nad Topľou a Kežmarok, v ktorých počet nezamestnaných nad jeden rok presiahol 3,3 tisíca. V Košickom kraji nemalo v marci prácu viac ako jeden rok 22,4 tisíca evidovaných nezamestnaných. Najhoršia situácia bola v tomto kraji v okresoch Trebišov, Košice-okolie, Rožňava a Michalovce, keď v okrese Trebišov bolo takmer 4,5 tisíca ľudí s nezamestnanosťou nad jeden rok a v okresoch Košice-okolie, Michalovce a Rožňava cez 3-tisíc takýchto osôb.

Tretím najhorším krajom je z hľadiska dlhodobej nezamestnanosti Banskobystrický kraj. V ňom je bez práce viac ako dvanásť mesiacov 17,1 tisíca osôb. Nad všetkými okresmi Banskobystrického kraja vyčnieva okres Rimavská Sobota, kde je dlhodobo nezamestnaných 5,1 tisíca ľudí. Lepšia situácia je v Žilinskom kraji, kde počet nezamestnaných nad jeden rok na konci marca dosiahol 7,5 tisíca osôb. Nasleduje Nitriansky kraj, ktorý v tejto kategórii eviduje 5,7 tisíca nezamestnaných. V Trenčianskom kraji počet dlhodobo nezamestnaných ľudí predstavoval 4,5 tisíca. V Bratislavskom kraji bolo minulý mesiac bez práce viac ako jeden rok 4,3 tisíca ľudí a v Trnavskom kraji 3,6 tisíca osôb.

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku sa v marci tohto roka medzimesačne zvýšila o 0,08 percentuálneho bodu na 7,98 %. V medziročnom porovnaní miera evidovanej nezamestnanosti stúpla o 2,79 percentuálneho bodu. V marci minulého roka bola totiž na úrovni 5,19 %. Počet uchádzačov o zamestnanie pripravených ihneď nastúpiť do práce dosiahol v marci tohto roka 218 627 osôb, čo je v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nárast o 2 132 osôb.

- Reklama -