Škótska národná strana (SNP) zvíťazila v sobotňajších voľbách do škótskeho parlamentu

0
Škótska premiérka Nicola Sturgeonová (Autor: TASR)

Ide už o štvrté volebné víťazstvo strany, ktorá vyhlásila, že bude presadzovať ďalšie referendum o nezávislosti Škótska, hoci jej k väčšine chýba jedno kreslo. Konečné výsledky štvrtkového hlasovania ukázali, že SNP získala 64 zo 129 kresiel škótskeho parlamentu.

K ďalším výsledkom regionálnych volieb vo Veľkej Británii patrí víťazstvo Labouristickej strany vo voľbách do waleského parlamentu. Okrem toho labouristu Sadiqa Khana opätovne zvolili za londýnskeho starostu.

Pokračuje zrátavanie hlasov v miestnych voľbách v Anglicku, pričom doteraz sú výsledky osobitne dobré pre Konzervatívnu stranu premiéra Borisa Johnsona. Voľbami s najväčšími implikáciami pre Spojené kráľovstvo však boli voľby v Škótsku, keďže by mohli otvoriť cestu pre jeho samostatnosť.

Líderka SNP, škótska prvá ministerka Nicola Sturgeonová, uviedla, že bezprostrednou prioritou bude navigovanie Škótska počas pandémie koronavírusu, ale legitimita referenda o nezávislosti Škótska podľa nej stále trvá. Posledné slovo v otázke, čo sa ďalšie referendum povolí alebo nie, bude mať britský premiér Boris Johnson, ktorý ďalší plebiscit odmieta.

- Reklama -