SIS: Počet žiadostí o odposluchy stúpol počas šéfovania Pčolinského takmer o tretinu

0
Vladimír Pčolinský (Foto: TASR)

Počet žiadostí o odposluchy zo strany Slovenskej informačnej služby (SIS) počas šéfovania Vladimíra Pčolinského stúpol takmer o tretinu. Informáciu priniesol portál Webnoviny.sk. Kým v roku 2016 podala SIS 234 žiadostí o odposluch, v roku 2018 počet žiadostí stúpol na 280, v roku 2019 žiadala o 322 odposluchov. V roku 2020, teda počas šéfovania dnes už bývalého riaditeľa Vladimíra Pčolinského, služba žiadala o 428 odposluchov.

Podľa predsedu branno-bezpečnostného výboru Juraja Krúpu (OĽaNO) nebude dôvod nárastu počtu žiadostí o odpočúvanie známy nikdy. „Aj keď bude fungovať komisia na kontrolu informačno-technických prostriedkov, tak nikoho nepustia do živých odpočúvaní,“ povedal Krúpa pre portál Webnoviny.sk.

Podľa správy rezortu spravodlivosti krajské súdy a Špecializovaný trestný súd dostali v roku 2020 celkovo 1 549 žiadostí o vydanie súhlasu o nasadenie informačno-technických prostriedkov (ITP). Súdy vyhoveli 1 513 žiadostiam a 36 zamietli. Nezákonné použitie ITP, teda odposluchov, súdy vlani nezistili. Žiadosti o odposluchy môžu dávať Policajný zbor SR, Kriminálny úrad Finančnej správy, Slovenská informačná služba (SIS), Vojenské spravodajstvo a Zbor väzenskej a justičnej stráže.

- Reklama -