Jersey: Francúzski rybári ukončili protest v hlavnom prístave

0
Pohľad na francúzske rybárske plavidlá na mori pri prístave St Helier v Jersey. Asi 50 lodí z francúzskych prístavov sa pripojilo k protestu rybárov. (Foto: SITA/Gary Grimshaw/Balliwick Express via AP)

Francúzski rybári ukončili protest v hlavnom prístave ostrova Jersey v Lamanšskom prielive pre ich pobrexitové práva. Stalo sa tak po rokovaniach s miestnymi predstaviteľmi, ktoré boli podľa ministra zahraničných vecí Jersey Iana Gorsta pozitívne. V prístave Saint Helier protestovalo zhruba 60 lodí. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Rybári protestovali proti novým pravidlám pre rybolov, ktoré na základe pobrexitovej obchodnej dohody Spojeného kráľovstva s Európskou úniou (EÚ) predstavila jerseyská vláda minulý týždeň. Pravidlá vyžadujú od francúzskych lodí, aby dokázali, že aj v minulosti lovili vo vodách Jersey. Objavili sa však tvrdenia, že pribudli ďalšie požiadavky bez predchádzajúceho upozornenia. Francúzski rybári tvrdia, že nové licencie nespravodlivo obmedzujú ich práva a francúzske úrady zase uviedli, že „nové technické opatrenia“ neboli odkomunikované s EÚ, čiže sú neplatné. V súvislosti so sporom Paríž pohrozil Jersey prerušením dodávok elektriny.

Foto: SITA/Gary Grimshaw/Balliwick Express via AP

„Dohodli sme sa, že všetky strany sú naďalej odhodlané spolupracovať s našimi partnermi v EÚ a vo Francúzsku pri riešení obáv vyplývajúcich z vydávania licencií na rybolov podľa dohody o obchode a spolupráci, ktoré viedli k dnešnému protestu,“povedal Gorst.

Vo vodách okolo Jersey počas protestu hliadkovali dve lode britského kráľovského námorníctva aj dve francúzske hliadkovacie plavidlá. Úrad britského premiéra Borisa Johnsona uviedol, že je v spojitosti so sporom v kontakte, a potvrdil, že lode HMS Severn a HMS Tamar „zostanú na mieste, aby monitorovali situáciu ako preventívne opatrenie“. Prefektúra Manche et mer du Nord sa pre BBC zase vyjadrila, že dve francúzske plavidlá – policajná loď Athos a hliadková loď Themis – boli na misii verejnej služby s cieľom zaistiť bezpečnosť.

Jersey, ktorý sa nachádza 22 kilometrov od Francúzska, je najväčší z Normanských ostrovov. Je jednou z dependencií britskej kráľovskej koruny. Takéto územia nie sú formálne súčasťou Spojeného kráľovstva, ale britská vláda zodpovedá za ich obranu a medzinárodné zastúpenie.

- Reklama -