EÚ navrhuje koordinovaný prístup k vývoju a uvoľňovaniu liekov proti COVID-19

0
Ursula von der Leyenová, predsedníčka Európskej komisie (Foto: SITA/AP/Yves Herman, Pool)

Európska komisia (EK) vo štvrtok navrhla, aby členské štáty Európskej únie (EÚ) spolupracovali na vývoji a uvoľnení liekov proti ochoreniu COVID-19 v bloku. Komisia uviedla, že zriadi portfólio desiatich potenciálnych liekov, pričom do októbra plánuje autorizovať tri nové liečivé prípravky a prípadne ďalšie dva do konca roka. Na liečbu pacientov s koronavírusom je v EÚ zatiaľ schválené len antivirotikum remdesivir, pripomína agentúra AP.

Komisia uviedla, že samotné vakcíny nevyhubia koronavírus za krátky čas a bude treba účinné lieky a liečebné plány pre pacientov v nemocniciach aj doma, vrátane tých, ktorí bojujú s takzvaným dlhým covidom. „Očkovanie zachraňuje životy, ale zatiaľ nedokáže zlikvidovať COVID-19. Potrebujeme silné postrčenie v oblasti liečby, aby sme obmedzili potrebu hospitalizácií, urýchlili čas zotavenia a znížili úmrtnosť,“ vyjadrila sa eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová.

Do štúdií a klinických testov plánuje EK investovať 90 miliónov eur a ďalších 40 miliónov chce uvoľniť na podporu výroby a prístupu k liekom a liečbam.

Spoločné obstarávanie je možné začať so súhlasom členských štátov, pričom na začatie konania je potrebných minimálne päť krajín EÚ.

Najnovšie kroky v oblasti liekov proti COVID-19 sa pridávajú k vakcínovej stratégii EÚ. V rámci stratégie EK pôsobila ako investor farmaceutických spoločností vyvíjajúcich vakcíny, aby sa urýchlili ich výroba a výskum. Komisia zabezpečila 2,6 miliardy dávok vakcín proti koronavírusu a rokuje s výrobcami o ďalších dávkach.

EÚ má cieľ zaočkovať do konca júla 70 % jej dospelého obyvateľstva. Podľa predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej má na to blok dostatok vakcín.

- Reklama -