OSN: Vlani trpelo kritickým hladom najmenej 155 miliónov ľudí

0
Ilustračná snímka. (Foto: fietzfotos, Pixabay)

Minimálne 155 miliónov ľudí čelilo v roku 2020 kritickému hladu. Uviedla to v stredu správa 16 organizácií, ktorá skonštatovala, že výhľad pre tento rok je rovnako pochmúrny alebo dokonca horší.

Správa sa zameriava na 55 štátov sveta, ktoré prijímajú dovedna 97 % svetovej humanitárnej pomoci. Uvádza sa v nej, že potravinové krízy v minulom roku ešte viac zvýraznili dlhotrvajúce konflikty, hospodársky pokles v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 a extrémy počasia. V porovnaní s rokom 2019 čelilo kritickému hladu približne o 20 miliónov ľudí viac.

Až dve tretiny osôb čeliacich kritickému hladu boli vlani v desiatich krajinách, resp. oblastiach – Kongo, Jemen, Afganistan, Sýria, Sudán, severná Nigéria, Etiópia, Južný Sudán, Zimbabwe a Haiti.

„Počet ľudí, ktorí čelia akútnej potravinovej neistote a potrebujú urgentnú pomoc s jedlom, výživou a živobytím, stúpa. V 21. storočí nie je miesto pre hlad. Musíme vyriešiť hlad a konflikty. Pokiaľ nezačneme hľadať politické riešenia konfliktov, počet ľudí, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc, sa bude neustále zvyšovať,“ napísal generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres.

- Reklama -